Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Weer een nieuwe voorzitter voor de cmr

Gepubliceerd: 22 January 2018 • Leestijd: 2 minuten en 14 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Sjoerd van Vliet is de nieuwe voorzitter van de centrale medezeggenschapsraad (cmr) van de HR. Hij was de enige kandidaat en volgt Ed Catijn op die slechts een paar maanden voorzitter was. De nieuwe voorzitter van de sgmr is Ismael El Fassi, de voorzitter van de pgmr wordt Sandra Hekkelman.

Sjoerd van Vliet (foto) is docent bedrijfseconomie en bedrijfsadministratie bij IFM (financieel management). Het afgelopen jaar was hij voorzitter van de pgmr, de personeelsgeleding van de cmr. Enkele jaren terug zat hij al een aantal jaar in de cmr.

Behoefte aan ander type voorzitter

In iets meer dan een jaar tijd is Van Vliet de vierde voorzitter. Fons van Maldeghem, jarenlang de eerste man van de cmr, stelde zich een jaar geleden niet meer verkiesbaar voor de cmr. Hij werd toen opgevolgd door Berry Stam die afgelopen oktober opstapte nadat een meerderheid van de raad aangaf behoefte te hebben aan een ander type voorzitter.

Vervolgens nam Ed Catijn het voorzitterschap als interim over. Hij besloot zich nu niet verkiesbaar te stellen. Catijn: ‘Het werk als voorzitter vind ik inhoudelijk gezien buitengewoon interessant en ook de contacten met allerlei mensen op de hogeschool bevallen me wel. Maar er wordt zeven dagen in de week een beroep op je gedaan en dat is erg hectisch. Het is best zwaar, ook gezien mijn leeftijd; ik ben bijna 63.’ Catijn blijft wel lid van de cmr.

Afgepakt instemmingsrecht

De afscheidnemende voorzitter heeft, maakt hij duidelijk, er samen met de andere cmr’ers voor gezorgd dat er ‘weer rust in de tent’ is gekomen. Rond afgelopen zomer was er veel roering nadat in juli collegevoorzitter Ron Bormans het instemmingsrecht dat de cmr had op de Hogeschoolgids afpakte.

Een advies van een externe jurist over het afgepakte instemmingsrecht, dat was bedoeld voor intern gebruik, werd gelekt naar Profielen en dat leidde intern tot felle discussies. Voor student-lid Marjolein Verbeek was het reden om op te stappen.

Om aan de discussie een eind te maken besloot de cmr in september om de kwestie over het instemmingsrecht aan de raad van toezicht (rvt) van de HR voor te leggen. De rvt kwam in november met een advies aan de cmr, maar zowel de rvt als de cmr wilde daar toen niets over kwijt.

Om de tafel zitten met cvb

Catijn vertelt nu dat de cmr is geadviseerd om over het instemmingsrecht om de tafel te gaan zitten met het collegebestuur (cvb). Daar had de cmr nog wat vragen over waarna de rvt vlak voor de kerstvakantie nogmaals aangaf ruimte te zien ‘voor een gesprek’ tussen cvb en cmr.

‘De cmr wil dat verzoek niet negeren’, vertelt Catijn. ‘De cmr vindt in meerderheid nog steeds dat het instemmingsrecht niet afgepakt had mogen worden.’ Het gesprek tussen de twee partijen gaat waarschijnlijk deze week plaatsvinden. Catijn: ‘Ik ga ervan uit dat we er op een zakelijke manier uit kunnen komen. En lukt dat niet, dan kunnen we altijd nog naar de geschillencommissie stappen.’

Communicatie met achterban moet beter

De ‘instemmingsrechtdiscussie’ zal de laatste klus zijn van Catijn als voorzitter van een raad waar hij deel van blijft uitmaken en waarover hij de nodige ideeën heeft.

Catijn vindt onder andere dat cmr, instituutsraden en opleidingscommissies nauwer met elkaar moeten samenwerken, wil dat het ambtelijk secretariaat van de cmr wordt uitgebreid van 0,8 naar 1,3 fte en vindt dat de communicatie met de achterban beter moet.

Om de cmr slagvaardiger te maken moet de raad ook beter nadenken over zijn prioriteiten. Catijn wil net als het collegebestuur dat de cmr eerder wordt betrokken bij beleidsvoornemens, iets wat bij de afgelopen begrotingsbehandeling al gebeurde.

Jos van Nierop

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top