Cmr wil ‘kapitein op het schip’, voorzitter Berry Stam stapt op
Gepubliceerd: 2 October 2017 • Leestijd: 1 minuten en 11 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Berry Stam is geen voorzitter meer van de centrale medezeggenschapsraad (cmr). Dat maakt de cmr bekend in een nieuwsbericht op Hint. Stam is opgestapt ‘nadat een groot deel van de cmr’ aangaf behoefte te hebben aan een ‘kapitein op het schip die de regie stevig in handen heeft’.
Stam heeft een andere manier van leidinggeven, wordt duidelijk gemaakt in het bericht (inlog). Als voorzitter streefde Stam naar een situatie waarin ruimte is voor ‘persoonlijk leiderschap, eigen initiatief en gezamenlijke verantwoordelijkheid. Het is jammer dat het ons niet gelukt is om in de cmr op deze manier te werken’, laat hij optekenen. En: ‘In mijn pitch om het voorzitterschap heb ik aangegeven dat ik meer van het harmonie- dan van het conflictmodel ben.’
‘Consensus en dialoog’
Een belangrijke reden voor Stam om te stoppen is ook dat hij niet achter de recente keuze van de cmr staat om naar de raad van toezicht te stappen om het instemmingsrecht op de bsa terug te krijgen. ‘Het debat met de bestuurder moet altijd gaan over de inhoud van het beleid en minder over advies- of instemmingsrecht. De hogeschool moet in mijn visie groeien naar een moderne medezeggenschap, waarbij de cmr in een vroeg stadium betrokken wordt bij het vormgeven van het beleid. Het principe van consensus in de dialoog tussen bestuurder en medezeggenschap past hier mijns inziens het best bij’, aldus Stam.
Stam, sinds begin dit jaar voorzitter, wil verder niet reageren op zijn vertrek. Hij blijft wel aan als lid van de cmr. Wie zijn opvolger wordt, is ‘nog niet bekend’, reageert dagelijks bestuurslid Sjoerd van Vliet. Hij wil, net als enkele andere cmr-leden, verder niet reageren. Het college van bestuur vindt het voor de hogeschool belangrijk ‘dat de harmonie wederkeert in de raad’, zegt het in hetzelfde bericht op hint.
De discussie over het afgepakte instemmingsrecht leidde er ook al toe dat studentlid Marjolein Verbeek uit de cmr stapte. Ze uitte twee weken geleden, na haar vertrek, kritiek op het functioneren van Stam als cmr-voorzitter.
Jos van Nierop en Olmo Linthorst
Ik ben het met Barry en met de vele anderen die dit voorstaan, eens, dat de gesprekken tussen raad en bestuur inhoudelijk moeten zijn; dat er gestreefd moet worden naar consensus.
Echter, dit college is in het verleden regelmatig afspraken niet nagekomen. Dit college heeft nu een eerder verstrekt recht – instemming op het gehele studentenstatuut (de hogeschoolgids) – ingetrokken en het volhardt daarin. Op die momenten, dat dialoog door de wederpartij, op deze wijze, niet meer mogelijk wordt gemaakt, moet een raad ook sterk kunnen zijn en zich verzetten. Dat vermogen tot verzet is de stok achter de deur, die de inhoudelijke dialoog garandeert.
De meerderheid van deze raad heeft er dus goed aangedaan om zich te verzetten tegen het illegaal schrappen van een recht.
In mijn eerdere reactie heb ik per abuis de voornaam van dhr. Stam onjuist gespeld als “Barry”, ik bedoelde uiteraard “Berry”.
Het verbaast mij, gezien de pijnlijke gang van zaken wat goed is weergegeven in Profielen, dat de gehele CMR niet is opgestapt. Als CMR een afspiegeling en vertegenwoordiging wil zijn van de HR dan moet er sprake zijn van een basis van vertrouwen. Deze is er niet meer daar er meerdere malen informatie is gelekt naar Profielen.
Wil het CMR kunnen functioneren dan zullen ze eerst schoon schip moeten maken. Komt ‘het lek’ niet naar boven dan is het in deze heel normaal dat een CMR aftreed en er nieuwe verkiezingen moeten komen.
“Met zo’n zwart randje kan je niet verder regeren”