Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Wil jij hogere rente op je studieschuld?

Gepubliceerd: 28 May 2018 • Leestijd: 0 minuten en 55 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Wie aanmerkingen heeft op het plan om de rente op studieschulden te verhogen, heeft nu de kans om dat aan het kabinet te laten weten. Het wetsvoorstel voor internetconsultatie staat online.

antropomorfisch geld rent weg van een zwevende hand.

Mensen kunnen tot 7 juni hier commentaar leveren op het renteplan. Met de reacties in het achterhoofd, zou het kabinet het voorstel nog kunnen aanpassen.

De rente is momenteel historisch laag: nul procent. Dat is te laag, vindt het kabinet. Als de plannen doorgaan, dan houdt de rente op een studieschuld vanaf 2020 gelijke tred met de rente op tienjarige staatsleningen in plaats van die op de lagere vijfjarige leningen. Hierdoor wordt een studielening voor toekomstige studenten duurder, wat goed is voor de schatkist.

De wijziging moet bovendien ‘excessief leengedrag’ van studenten tegengaan, zei Tweede Kamerlid Paul van Meenen eerder. Volgens de D66’er lenen studenten vaak meer dan strikt noodzakelijk en geven ze het geld uit aan leuke dingen.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijk Student Overleg stellen dat het kabinet met de renteverhoging een andere maatregel uit het regeerakkoord wil betalen: de halvering van het collegegeld voor eerstejaars studenten. Die meevaller van duizend euro is dus eigenlijk ‘een sigaar uit eigen doos’, menen ze.

De renteverhoging doet de korting op het collegegeld voor sommige studenten teniet, berekende het HOP eerder. Bij een totale studieschuld van 16.500 euro betalen studenten meer terug aan rente dan de korting van duizend euro hun oplevert. Zo gezien is de korting alleen gunstig voor beter bedeelde studenten, die weinig of geen geld hoeven te lenen voor hun studie.

Tekst: HOP, Steffi Weber
Illustratie: Bart Zwart

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Wil jij hogere rente op je studieschuld?

  1. Wat belachelijk! Geld uitgeven aan leuke dingen? Ik zal wel moeten lenen anders kan ik niet mijn vaste lasten betalen. Als alleenstaande ouder, moet ik wel lenen om rond te kunnen komen.

  2. Het wordt hier een soort van Amerika, maar dan wel met hogere belastingdruk. Gaaf land!

  3. Misschien is het, als dhr. van Meenen het daadwerkelijk zo belangrijk vind dat “excessief leengedrag” word tegengegaan, belangrijker om studenten bewuster te maken van de consequenties van lenen en de schuld die ze onvermijdelijk opbouwen dan deze schuld te verhogen door rente te berekenen. Mensen die zich in de schulden steken kunnen dit doen omdat ze gemakkelijk leningen kunnen krijgen en niet (goed) in staat zijn de consequenties daarvan te overzien. Een student als “S” hierboven lijkt een duidelijk beeld en reden te hebben maar ik heb genoeg studenten meegemaakt die er heel anders over dachten.

    In mijn studietijd heette het huidige DUO nog het IBG, deze werd ook wel gekscherend de “Immer Begripvolle Gever” genoemd door medestudenten. Had je een tekort? Een belletje was voldoende om een lening te krijgen of je lening te verhogen. Geen controle, geen vraag naar informatie waarom, geen feedback over de consequenties van lenen. Maak het jongvolwassenen zo gemakkelijk en het is vragen om problemen. De naam van de organisatie is veranderd maar ik betwijfel of er op dit gebied voldoende veranderingen zijn ingevoerd.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top