Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Zelfs VVD-jongeren willen geen hogere rente op studieschuld

Gepubliceerd: 17 September 2018 • Leestijd: 0 minuten en 57 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De jongeren van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie verzetten zich tegen de hogere rente op studieschulden die het kabinet heeft aangekondigd. ‘De overheid moet de student niet gaan uitknijpen.’

De vier politieke jongerenorganisaties van de regeringspartijen willen dat het kabinet de aangekondigde verhoging schrapt. Ze doen hun oproep samen met studentenorganisaties ISO en LSVb, de jongerenafdeling van vakbond CNV en de Nationale Jeugdraad.

Moederpartijen schaften basisbeurs af

Met name het verzet van de JOVD (gelieerd aan de VVD) en de Jonge Democraten (van D66) is opvallend. Hun moederpartijen hebben immers de basisbeurs afgeschaft, wat studeren duizenden euro’s duurder heeft gemaakt. Daar hebben ze zich niet tegen verzet.

‘Een eigen financiële bijdrage voor je studie vindt de JOVD meer dan normaal en daarom vindt de JOVD het logisch dat het sociaal leenstelsel is ingevoerd’, zegt voorzitter Splinter Chabot in het gezamenlijke persbericht, ‘maar de overheid moet de student niet gaan uitknijpen.’

‘Het startschot van de schuldengeneratie’

Toch nemen andere organisaties in één moeite door ook het nieuwe leenstelsel op de korrel. ‘De invoering van het leenstelsel was het startschot van de schuldengeneratie’, stelt Lotte Schipper van het CDJA. ‘Vanaf dit moment werd voor een grote groep jongeren onderwijs onbereikbaar en onbetaalbaar. Met de verhoging van de rente wordt dit probleem alleen maar erger.’

De hogere rente zou de schatkist 226 miljoen euro per jaar moeten opleveren vanaf het jaar 2060. Wie een schuld van 21 duizend euro heeft, betaalt straks geen 70 euro per maand terug, maar 82 euro per maand. Tenminste, als het inkomen hoog genoeg is om dat bedrag te missen.

HOP, Bas Belleman

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Zelfs VVD-jongeren willen geen hogere rente op studieschuld

  1. Het trieste is dat studeren door partijen als VVD, D66, PvdA, GL als een kostenpost wordt gezien met als gevolg dat door deze partijen het leenstelsel kon worden ingevoerd. Studeren is echter investeren: de opbrengst zit in waardevolle mensen die tzt hun steentje bijdragen aan de economie. Daar zit de opbrengst, niet in het uitwringen van de overheidsbijdrage aan de financiering van studiekosten.

  2. Pas een hogere opbrengst in 2060? Dan zijn die meeste schulden al lang afgelost… De rente is in de jaren negentig niet voor niets gekoppeld aan die van de rente van staatsobligaties: het was immers niet de bedoeling dat de Staat zou verdienen aan deze leningen. Stukje-bij-beetje wordt nu dus weer aan dat beleid gemorreld.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top