Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

9 lifehacks voor een beter studentenleven in 2019

Gepubliceerd: 7 January 2019 • Leestijd: 1 minuten en 44 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Lifehacks? Je mag ze ook goede voornemens noemen. We verzamelden 9 tips waarmee je een nog succesvollere student wordt. Demian Janssen maakte er illustraties bij.

Illustratie van een studentenkamer waarin een typische kantoor-cubicle is opgezet om de concentratie te bevorderen.
Lifehack #1: Scheiden

Voor je headspace is het fijn om werk, studie en privé gescheiden te houden. Ook fysiek. Makkelijk is het niet op de paar vierkante meter in je studentenkamer, maar probeer toch om deze functies te scheiden. De bank is voor relaxen, het bureau voor studeren.

Lifehack #2: Nooit meer geldstress

Geef je kleingeld niet uit, maar verzamel het in een pot. Dan heb je nog wat boodschappengeld als je een keer echt blut bent.
Twee illustraties van lifehacks. De eerste een kapotgeslagen spaarvarken, de ander een stilleven van een kussen, een feesthoedje, een biertje, drugs en studiemateriaal.

Lifehack #3: De volgorde der dingen

Slaap meer dan je studeert, studeer meer dan je feest en feest zo veel als je kunt. Het klinkt…logisch? Bron: indy100.com

Lifehack #4: Het koffiedutje

Als de man met de hamer komt en het is nog lang geen bedtijd, overweeg dan een ‘koffiedutje’. Na je bakkie gelijk even gaan liggen (ja, je kunt gewoon in slaap vallen, want het duurt even voordat de cafeïne in kickt), twintig minuten slapen en daarna verfrist weer verder. Een koffiedutje zorgt ervoor dat het moe-makende stofje adenosine uit je lichaam verdwijnt en niet opnieuw wordt aangemaakt. Bron: mens-en-gezondheid.infonu.nl.
Illustratie van twee lifehacks. De eerste een funky dude die een koffiedutje doet, de tweede een typemachine met armen en vrolijk gezichtje.

Lifehack #5: Meer inzicht door schrijvend leren

Een schrijfopdracht kan studenten helpen bij het leren. Dat vond HR-promovendus Aartje van Dijk in haar onderzoek. Studenten die een schrijfopdracht maken in de les doen daarmee meer kennis en inzicht op dan studenten die over dezelfde stof een presentatie geven. Lees meer op profielen.hr.nl.

Lifehack #6: Kauw je slim

In het kader van ‘baat het niet dan schaadt het niet’ de volgende tip: Neem kauwgom mee naar je tentamen. Er is wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat kauwen je cognitieve prestaties verhoogt. Sommige mensen nemen tijdens het studeren een speciaal smaakje kauwgom en kauwen dezelfde smaak tijdens hun tentamen. Dat zou een extra trigger voor je geheugen zijn.
Bron: wired.com.
Illustratie van twee lifehacks. De eerste van een jongen die kauwgom etend al zijn ingestudeerde kennis terug haalt, de tweede een groep studentenkaarten waar te midden slechts een enkele studente.

Lifehack #7: Wees meer dan een studentnummer

Wees meer dan een studentnummer en leer je docenten kennen. Zij kunnen je als geen ander steunen, aanmoedigen en stimuleren tijdens je studie. Investeer dus in een goede relatie.

Lifehack #8: Opstaan!

Echt, je hebt geen excuus meer. Met deze lifehack kun je nooit meer zeggen ‘dat je door je wekker bent geslapen’. Doe je telefoon in een groot glas. Als de wekker van je mobiel de volgende ochtend afgaat, wordt het geluid versterkt en ben je heus wel wakker. Bron: kpn.com
Illustratie van twee lifehacks. De eerste een trillende en schreeuwende telefoon in een glas, de tweede een verdachte in lange regenjas uitgedoste persoon die zijn hand opsteekt.

Lifehack #9: Hulp bij presentaties

In de categorie ‘sneaky’: Zorg dat je bij je presentatie een bevriende klasgenoot of toehoorder inschakelt met wie je een lastige vraag voorbereidt. Zo kom jij extra slim over.
Bron: studyinternational.com

Tekst: Esme van der Molen en Demian Janssen
Illustraties: Demian Janssen

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to 9 lifehacks voor een beter studentenleven in 2019

  1. Simone Huijbregts, Studentendecaan en student van de Master Pedagogiek says:

    Erg leuk, Esme en Demian!
    (en jaloers op Demian; het lijkt me geweldig om zo mooi te kunnen illustreren!)

    Vooral Lifehack #7 spreekt me erg aan, als studentendecaan én student!!!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top