Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
12 juli 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Illutration of authors face

Serge Feldmann is sinds 2011 decaan op locatie Museumpark en blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Recente blogs

Blog

Altijd in de vakantiemodus

Gepubliceerd: 8 July 2019 • Leestijd: 1 minuten en 20 seconden • Serge

Bijna. Nog even wat laatste loodjes en je kunt het allemaal loslaten en gaan relaxen. Maar hoe zou het zijn om dat altijd te kunnen?

Als ik je zou vertellen dat er een manier is om structureel minder te lijden aan stress, hoe lijkt je dat? Too good to be true? Toegegeven: het is niet in een middag te leren. Het vraagt oefening en training. Maar dat is dan ook de enige downside.

We lijden wat af. En – er is geen aardige manier om dat te zeggen – je doet dat zelf. Althans: het zijn je fabrieksinstellingen. Lijden is het gevolg van dingen anders willen dan ze zijn. Meer succes, salaris, geluk, liefde, vrienden dan je nu hebt. Of minder drukte, vermoeidheid, stress, angst, verdriet en frustratie. Alles waar we naar streven of willen vermijden is een bron van stress.

Het antwoord erop is mindfulness, net als yoga inmiddels geland en mainstream. Beide zijn gestoeld op een filosofie en vaardigheid die uitgroeien tot een attitude, een mindset. Het is geen trucje.

Mindfulness is vol met paradoxen. Je leert om de controle los te durven laten en de flow van het leven te volgen, wat er vervolgens voor zorgt dat je juist steviger aan het stuur zit van jouw leven. Controle door loslaten. Dat lijkt een contradictio in terminis. Toch blijkt dat we na mindfulnesstraining een dieper gevoel van controle hebben. Anders gezegd: je ontwikkelt vertrouwen.

Hoe? Omdat je de werkelijke aard van overtuigingen, gedachten, emoties, gedrag en drijfveren leert kennen en er op een structureel andere manier mee kunt omgaan. Vertaal dat eens naar je dagelijkse werk en leven. Hoe zou dat je helpen? Hoe ga je dan om met de target die je hebt meegekregen of die presentatie die steeds dichterbij komt?

Het herkennen van dat voortdurende streven en vermijden kan al een heel groot verschil maken. Je stelt jezelf dan vaker de vraag: heb ik dit echt nodig? Is het echt belangrijk? Wat als ik het gewoon laat gaan? En is dat niet precies dat vakantiegevoel?

Tip: Op de HR kun je mindfulness – na intake door de decaan – als keuzevak volgen.
Fijne vakantie!

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top