Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Corstin Dieterich is hogeschooldocent social work en (mede-)voorzitter van de medezeggenschap van ISO. Hij heeft zo zijn eigen gedachten over wat hij ziet en hoort op school. Die deelt hij in dit blog.
Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Begin bij het begin

Gepubliceerd: 26 September 2019 • Leestijd: 0 minuten en 50 seconden • Corstin

Ik dacht dat er iets mis was met me. Aan het begin van het jaar zou ik me, na vijf weken vakantie, fris en opgeladen moeten voelen. Toch ervaar ik dat helemaal niet zo. Maar ik weet nu wat er aan de hand is.

De meeste mensen in een gemiddeld klaslokaal zijn denk ik vooral bezig met het einde. En niet met het begin. Veel studenten vragen zich af wat ze moeten doen voor de toetsing. En daarmee komen de vragen en twijfels: wat moet ik straks allemaal kunnen? Wat verwacht die docent van mij? Kan ik dat eigenlijk wel? Ga ik het wel halen?

Ik op mijn beurt ben bezig met wat ik zal gaan zeggen en wat ik moet doen, zodat de studenten de toets kunnen halen. En ook bij mij komen dan de vragen en twijfels: is dat wel de beste manier voor mijn studenten om iets te leren? En wat zijn ze eigenlijk precies aan het leren? Ben ik wel geschikt om hen te begeleiden?

En dat is precies het punt: ik vraag me af waar het heen moet en waar ik moet beginnen, maar we zijn al begonnen. Alleen zien we dat over het hoofd. Wij zijn hier, nu, jij en ik, tussen hoop en vrees.

Dat voelt onzeker en dat is het ook. Maar als ik er zo tegenaan kijk, dan houdt het mij wel scherp. Omdat ik me realiseer dat ik helemaal niet zoveel verder ben dan mijn studenten. Dat lijkt me een goede start om mee te beginnen.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Begin bij het begin

 1. Mooie observatie, Corstin! De vragen die je stelt kunnen aanleiding zijn tot reflectie. Ik ga hier eens goed over nadenken, dank voor het delen!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top