Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Evi is 24 en studeert illustratie aan de Willem de Kooning Academie. Ze schrijft over ongemakkelijke of verwarrende situaties die ze tijdens haar studie herhaaldelijk tegenkomt. Lees hier haar eerdere blogs.

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Beter maf dan een zeikstraal

Gepubliceerd: 2 September 2019 • Leestijd: 1 minuten en 17 seconden • Evi

Vraag jij je af in wat voor pleurisstad je nou eigenlijk bent gaan wonen en weet je nog niet helemaal hoe je je moet gedragen? De inburgeringscursussen kosten hier enkel een tramkaartje en voor je het weet praat je platter dan plat.

De tram is een broedplaats voor interactie, waar passagiers met een ongekend vocabulaire al hun emoties op tafel gooien. Voor participatie hoef je geen sociale vlinder te zijn, het overkomt je hier gewoon.

Zo stond ik een tijdje geleden aan de Beijerlandselaan te wachten op mijn tram, waar een klein mannetje naast mij al vijf minuten druk bezig was met ‘ophangen’. ‘Ja ik moet nu echt gaan schat, dag hè, ik ga nu ophangen.’

Na het ophangen rinkelde er weer een belletje en werd er opnieuw opgenomen. En daar ging ie weer, ‘schat ik moet ophangen’. Na enkele keren opnemen en ophangen, begonnen wij als omstanders toch een beetje in de war te raken.

Na aanvullend onderzoek concludeerden we dat de telefoon geen telefoon was, maar een speelgoedje met geluidseffecten. En dat zijn vrouw – voorzien van poedeltje en geblondeerde haren – gewoon gezellig naast hem stond toe te kijken hoe hij telefoongesprekken in scène zette.

‘Wat doet hij nou?!’, sprak de eerste oplettende. ‘Wat een gek joh, zittie gewoon nep te bellen’, viel een ander bij. ‘Ja, is me buurman, beetje koekoek in zijn hoofd, maar echt een leukerd.’ ‘O ja joh?’ ‘Wat heerlijk dit! Zittie gewoon met dat ding te bellen.’ ‘Beter een beetje maf dan een zeikstraal toch!’ ‘Ja, vind ik ook hoor, zo een pleurishekel aan dat soort mensen, ken je beter zoals hem zijn.’  ‘Ja toch!’

Met het gedeelde motto ‘beter maf dan een zeikstraal’ was de tramhalte weer omgetoverd tot de dagelijkse Rotterdamse theekrans. Wat mij betreft entertainment van de bovenste plank.

Voor alle mensen die zich nog een beetje verloren voelen in de stad, is mijn advies dan ook om snel even een trammetje te pakken, en gewoon lekker je eigen te wezen. Dan komt de rest vanzelf.

Tekst en illustraties: Evi Penders

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to Beter maf dan een zeikstraal

 1. Top verhaal! Ook de metro vanuit Nesselande is uitermate geschikt om je te laten beseffen waar je bent … “Reis ie ook lekker lui met de RET (spreek uit als ret) naar die pleurisbaan van je wijffie?” Ik zoek een plekkie, houd me muil en geniet lekker mee 😉

 2. Liever laat dan nooit, zag je verhaal nu pas! Haaartsikke leuk en ga zo verder! Dan ga ik mee!

 3. hee nichie, hartstikke leuk, toch? dat Rotterdams
  groetjes van een nichie van je moeder

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top