Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bijna 30 procent wo-masters niet toegankelijk voor hbo’ers

Gepubliceerd: 2 April 2019 • Leestijd: 1 minuten en 37 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De universitaire masteropleidingen zijn lang niet altijd toegankelijk voor hbo’ers, blijkt uit onderzoek van de onderwijsinspectie. De Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam werpen de meeste blokkades op.

Op verzoek van het ministerie heeft de Inspectie van het Onderwijs (IvhO) bij dertien universiteiten uitgezocht hoeveel schakeltrajecten zij aanbieden voor hbo’ers die een wo-master willen volgen. Aanleiding was een steekproef van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) in 2018. Uit informatie op websites van masteropleidingen concludeerde de LSVb toen dat zo’n 12 procent van de onderzochte masteropleidingen geen hbo’ers toeliet.

De inspectie besloot navraag te doen bij nagenoeg alle masteropleidingen, 701 om precies te zijn. Daarvan laten er 205, bijna 30 procent, geen hbo’ers toe. Als de researchmasters buiten beschouwing blijven (die ook voor wo-afgestudeerden beperkt toegankelijk zijn), dan biedt nog altijd ruim 18 procent van de masteropleidingen geen schakeltrajecten voor hbo’ers aan.

Grote verschillen

Het aantal niet-toegankelijke masters lijkt overigens sinds 2016 te zijn afgenomen, meldt de inspectie, maar er zijn grote verschillen per instelling. Bij de Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam is ongeveer de helft van de masteropleidingen niet toegankelijk voor studenten met een hbo-diploma, in Eindhoven en Wageningen kunnen ze juist bij alle masteropleidingen terecht, al dan niet met een schakeltraject.

Masteropleidingen zonder schakeltrajecten 

Masteropleidingen niet toegankelijk met een hbo-diploma Aantal voltijd masters 2018
LSVb, 2018 IvhO, 2018
Erasmus Universiteit Rotterdam 12 50
Maastricht University 2 15 51
Radboud Universiteit Nijmegen 6 18 51
Rijksuniversiteit Groningen 24 94
Technische Universiteit Eindhoven 1 0 22
Technische Universiteit Delft 3 31
Tilburg University 1 13 42
Universiteit Leiden 20 35 63
Universiteit Twente 3 30
Universiteit Utrecht 33 18 72
Universiteit van Amsterdam 28 40 86
Vrije Universiteit 8 24 79
Wageningen University 3 0 30
Totaal 701
Bron: Uitvraag IvhO 2018, inventarisatie LSVb 2018

De Universiteit Leiden liet de inspectie weten dat het hbo-niveau voor veel opleidingen ontoereikend is. Maar er blijken ook masteropleidingen zonder schakeltraject te zijn waar instroom in sommige gevallen toch mogelijk is. De Universiteit van Amsterdam verwacht dat acht van de elf reguliere masteropleidingen volgend jaar een schakelprogramma zullen bieden. Het plaatje zal er daar dus anders gaan uitzien, verwacht de inspectie.

Dat zou tijd worden, vindt LSVb-voorzitter Carline van Breugel: ‘Het is te bizar voor woorden dat universiteiten deze studenten simpelweg niet de kans geven om door te studeren. Sterker nog, dat universiteiten hun wettelijke verplichting om in deze doorstroom te voorzien, ontwijken.’

Financiering schakelprogramma’s

Universiteiten krijgen geen aparte financiering voor de schakelprogramma’s. Ze mogen er wel extra collegegeld voor vragen: anderhalf keer het reguliere tarief voor maximaal een jaar ‘schakelen’, maar dat dekt de kosten niet.

Vorig jaar schreef minister Van Engelshoven nog dat universiteiten geen aparte financiering nodig hebben voor schakelprogramma’s. Het aanbieden van deze programma’s behoort gewoon tot de wettelijke taken van de universiteiten, was haar opvatting.

HOP, Hein Cuppen

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Bijna 30 procent wo-masters niet toegankelijk voor hbo’ers

  1. Wat een kinderachtig ge-jij-bakken zeg. Als het echt zo’n punt is, probeer het dan binnen een minor te integreren. Kan je lekker de kosten delen en krijg je subsidie per afgestudeerde.
    Echter vind ik het toch wel een kerntaak van een WO instelling: het is een kleine investering in zeer gemotiveerde individuen die klaarblijkelijk graag aan jouw instelling willen studeren.
    De minister kan op haar beurt ook wel een kleine tegemoetkoming leveren; extra % subsidie per afgestudeerde wanneer die persoon de pre-master met success heeft afgerond.

    Dit kan toch niet zo moeilijk zijn?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top