Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Docent van het Jaar Martin van Haastrecht

Docent van het jaar 2018: Martin van Haastrecht, ‘een topperttt’

Gepubliceerd: 9 January 2019 • Leestijd: 2 minuten en 30 seconden • Nieuws

Martin van Haastrecht van technische bedrijfskunde is Docent van het jaar 2018. Een paar jaar geleden was hij al finalist voor dezelfde prijs in Utrecht, al wisten de organiserende HR-studenten daar niks van.

Docent van het Jaar Martin van Haastrecht

Het college over kwaliteitsmanagement in collegezaal AP.C.03.024 is nog maar net begonnen als de 64-jarige docent technische bedrijfskunde Martin van Haastrecht wordt overvallen door een gezelschap van studenten van de medezeggenschapsraad (sgmr), zijn directeur, de collegevoorzitter en collega’s van de opleiding.

Op het scherm staat een dia klaar van het INK-managementmodel, maar de prijsuitreiking gaat nu even voor. Elk jaar mogen studenten van de hogeschool hun favoriete docent nomineren voor de titel Docent van het jaar. Met die uitverkiezing dingt de winnende docent ook mee naar de landelijke titel die later dit jaar door het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) wordt georganiseerd.

296 nominaties

Uit een aantal van 296 nominaties (170 meer dan vorig jaar) kwam Van Haastrecht als beste docent van de hogeschool naar voren. De studenten van de sgmr die de verkiezing organiseren, wogen daarbij niet alleen het aantal stemmen, maar keken ook naar de motivaties van de studenten en de instituutsdirecteur. Willemijn den Herder van de sgmr: ‘Martin had de tofste motivaties van studenten en de beste motivatie door de directeur op basis van de criteria die ISO hanteert.’

Van Haastrecht wordt door zijn studenten ‘een topperttt’ genoemd die ‘zijn lessen met passie geeft’, ‘oprecht interesse toont’, ‘zich inzet voor iedere student’, ‘informatieve en gezellige werkcolleges geeft’ en ‘tijd vrijmaakt om je te helpen’.

Student Thijs die meedeed aan de ‘overval’ voegde daar nog aan toe dat je ‘hem altijd kan wakker bellen als je hem nodig hebt’, waarop collegevoorzitter Ron Bormans de studenten in de collegezaal aanmoedigde dat vooral te doen.

‘Jij bent onze held’

Maar eerst prees Bormans de docent van het jaar de hemel in: ‘Ik vind dit een heel pure verkiezing. Het gaat niet om procedures en criteria, maar om wie in de ogen van studenten de beste docent is. Je kan ingewikkeld doen over onderwijs en er gaan miljoenen euro’s in om, maar uiteindelijk is onderwijs iets tussen twee mensen. Als docent kun je jonge mensen net het zetje geven dat ze nodig hebben. Veel docenten weten niet dat zij dat ooit voor iemand hebben betekend. Ik noem dat verborgen heldendom. Maar Martin, jij bent geen verborgen held meer. Een jaar lang ben jij onze held.’

Van Haastrecht was geëmotioneerd door zijn uitverkiezing en leek zelfs een traantje weg te pinken achter zijn bril. Zijn titel heeft extra glans doordat Van Haastrecht in 2014 bij de Hogeschool Utrecht een van de vijf finalisten voor dezelfde prijs was, iets waar de sgmr-studenten zich niet van bewust waren.

Een deel van je leven

‘Dit is de beste opening voor deze les, want het college van vandaag gaat over kwaliteit in dienstverlening’, reageerde Van Haastrecht. ‘Dat is iets waar ikzelf ook naar streef en wat deze prijs illustreert. Docent zijn is een deel van je leven, je komt er niet met die 40 uur per week. Ik vind iedere student ontzettend belangrijk.’

Van Haastrecht is pas zes jaar docent. Daarvoor werkte hij jaren als financieel manager. ‘Ik geniet iedere dag van dit werk. Met mijn 64 jaar heb ik recht op ouwelullenuren, maar daar moet ik nog niet aan denken.’

Dat hem dit ‘mag overkomen’ maakt hem gelukkig, maar Van Haastrecht benadrukte ook dat hij zich niet wil onderscheiden van zijn collega’s. ‘Deze prijs straalt af op het hele team. Ik zie het als ons gezamenlijk succes, maar blijkbaar moet iemand de prijs krijgen en ben ik dat.’

Tekst: Esmé van der Molen
Foto’s: Erno Wientjens

De Docent van het jaar ontvangt een wisselbeker, dingt mee naar de landelijke verkiezing Docent van het jaar en maakt een jaar deel uit van de jury van de Bachelorprijs van de Hogeschool Rotterdam.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Docent van het jaar 2018: Martin van Haastrecht, ‘een topperttt’

  1. Beste Martin,
    Van harte gefeliciteerd met deze uitverkiezing. Geniet er dit jaar van !!
    Adriaan de Jongh ( docent van het jaar 2015)

  2. Martin, zo geweldig trots op je. We hebben samen zulke mooie jaren onderwijs met jou en ons TB-team beleefd. Van harte verdiend!

    Harald Koning (vml. Opleidingsmanager TB)

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top