Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
1 december 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Domoor’ die aan brandalarm trok voor een jaar geschorst

Gepubliceerd: 19 November 2019 • Leestijd: 0 minuten en 59 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

‘We hebben de domoor die aan het brandalarm trok op de Kralingse Zoom te pakken’, meldt collegevoorzitter Ron Bormans maandagmiddag in de openbare vergadering van de centrale medezeggenschapsraad. De student die voor het valse alarm zorgde, is voor een jaar geschorst.

Vrijdag 8 november ging tijdens een toets management accounting & business communicatie van de opleiding finance & control het brandalarm af. Het pand werd ontruimd; drie kwartier na de brandmelding was duidelijk dat het een vals alarm was. Alle studenten en medewerkers mochten het pand weer in.

Alle tentamens die tijdens het alarm plaatsvonden – meer dan 400! – zijn ongeldig verklaard. Omdat de Hogeschool Rotterdam hard optreedt tegen valse brandalarmen – dit is namelijk niet het eerste – is een intern onderzoek gestart. Al snel werd duidelijk dat de brandalarm-trekker een hogeschoolstudent is.

Na een gesprek met de directie van de Hogeschool Rotterdam Business School (HRBS) is de student voor een jaar geschorst. HRBS-directeur Fred Feuerstake: ‘We hebben al meermaals aangegeven dat we dit soort valse meldingen meer dan zat zijn. We nemen het valse brandalarm hoog op en we roepen al onze studenten op hun verstand te gebruiken en zich fatsoenlijk te gedragen.’

Na het vorige brandalarm op de Kralingse Zoom ging Profielen langs bij een benadeelde klas, dat leverde het volgende verhaal op:

Vals brandalarm: ‘Een student met een beetje fatsoen in z’n donder doet zoiets niet’

Naast dat de studenten en docenten gedupeerd worden door zo’n vals alarm omdat al hun voorbereiding voor niets was, heeft het ook veiligheidsconsequenties. Feuerstake: ‘De brandweer rukt voor niets uit en er worden mensen onnodig in gevaar gebracht. Bovendien lopen we het risico dat een echt brandalarm in de toekomst niet serieus genomen wordt.’

Tekst: Tosca Sel
Illustratie: Aileen Melief

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to ‘Domoor’ die aan brandalarm trok voor een jaar geschorst

 1. En hoe zit het met de kosten? Wordt het kerstcadeau nu ingetrokken omdat we flapdrollen hebben die niet zijn voorbereid op het tentamen?

 2. Ben eindelijk wel benieuwd hoe je aan een brandalarm kan trekken….

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top