Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Vivian van Leeuwen is haar lerarenopleiding Nederlands aan het afronden. Ze heeft lichamelijke beperkingen. Lees haar eerder verschenen blogs.

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Een goede stage is…

Gepubliceerd: 15 February 2019 • Leestijd: 1 minuten en 18 seconden • Vivian

Horrorverhalen over stagebegeleiders from hell en een kapotgeslagen liefde voor het docentenvak: daarover hoorde ik regelmatig van mijn medestudenten. Loftuitingen over hoe de stage een werkplek werd die helemaal het einde was, waren er ook genoeg. Die lijken gelukkig meer op mijn eigen ervaringen.

Of je er nou een haat- of liefdeverhouding mee hebt, die stage is iets waar je niet aan ontkomt en waarmee het alle kanten kan opgaan. Wat een goede stage is en wat niet kan ik na vier stageplaatsen voor mezelf redelijk goed bepalen, en dat deel ik graag.

Een goede stage is voor mij een plek waar je kunt leren wat voor docent je bent en wilt worden. Je krijgt er de vrijheid om te experimenteren en uit te zoeken wat voor jou werkt. Het is níet een plek waar anderen voor jou bepalen wat voor docent jij bent.

Een goede stage daagt je uit om uit jezelf te halen wat erin zit. Je krijgt er de tijd om te wennen en te groeien, om vlieguren te maken en ook echt te leren vliegen. Een goede stage duwt je naar het randje, maar niet eroverheen. Je zou er niet veroordeeld moeten worden om wat je nog niet kunt of moeilijk vindt.

Een goede stage helpt je ook inzien wat jouw valkuilen en verbeterpunten zijn, zonder het in je gezicht te schreeuwen. Er worden hoge eisen aan je gesteld, maar men verwacht niet dat je een superheld bent. Op een fijne stageplek word je verwelkomd als stagiair en omarmd als collega. Het is geen plek waar je als amateur of hulpje wordt behandeld. Als het goed zit, ervaar je er de veiligheid om nee te zeggen en de mogelijkheid om ja te zeggen.

Als je op zo’n plek stage loopt, kun je de schoonheden van je vak vieren, maar wordt er ook niet gelogen over de lelijke dingen. Het helpt jou om van een rups in een vlinder te veranderen zonder dat je wordt afgerekend op de kleur van je vleugels. En als er één ding is dat een goede stage moet doen, dan is het wel je liefde voor het vak aanwakkeren in plaats van uitdoven.

Elke student verdient zo’n stage.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Een goede stage is…

 1. Mooie beschrijving! Neem het mee in mijn stage zoektocht voor het 3de jaar.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top