Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Serge Feldmann was van 2011 tot 2024 studentendecaan op de HR en is nu senior beleidsadviseur studentenwelzijn. Hij blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Fix me, nu!

Gepubliceerd: 4 March 2019 • Leestijd: 1 minuten en 24 seconden • Serge

We hoeven anno 2019 op veel dingen niet lang te wachten. Je bestelt iets online en dezelfde dag nog kan het bezorgd worden. Je mobieltje doet raar en de Smartphoneclinic repareert het waar je bij staat. En heb je een prangende vraag over wat dan ook, dan is er altijd Dr. Google die je in nanoseconden van een antwoord voorziet.

Hoe anders is dat bij problemen op mentaal gebied. Als studentendecaan maak ik dagelijks mee hoe studenten snakken naar een quick fix voor hun angsten, stress, slaapproblemen, depressies en thuissituaties. In die zin voer ik vaak slecht-nieuwsgesprekken. Want die quick fixes bestaan simpelweg zelden voor dergelijke problemen.

Dat komt onder meer door de drie G’s: gewoonte, gemak, genot. We blijven doen wat we altijd al deden omdat het bekend en vertrouwd is. Zelfs als het iets is dat onaangenaam is of waarvan we best weten dat het niet goed voor ons is. Het fixen van mentale problemen vraagt naast geduld vooral om experimenteren met nieuw gedrag, vallen en weer opstaan, reflecteren en groeien. Superirritant? Ja, dat ook, soms. Maar volgens mij ook precies wat het leven zijn glans en diepgang geeft.

Ik kom zelf van ver in die zin. Mijn vader heeft me ik weet niet hoe vaak toegesproken met deze twee woorden: ‘Geduld, Sers’. Man, wat trok ik dat slecht. Alsof je me mijn ochtendkoffie onthoudt. Maar natuurlijk had hij gelijk. Ik moest leren leven met het ongemak. Toestaan dat er nu eenmaal momenten zijn dat je jezelf even niet honderd procent voelt of direct kan hebben wat je wilt.

In de verslavingszorg noemen ze die vaardigheid ook wel Surfing the Urge. Je wilt heel graag NU een fix voor dat ene probleem of nare gevoel, maar je laat die urge weer uitdoven door 1: rustig ademhalen, 2: zien en benoemen wat er echt aan de hand is (ik ben nu boos, bang, verdrietig, …) en 3: jezelf de vraag stellen wat nu een verstandige en helpende stap is.

Op die manier ontdekte ik zelf dat mijn urges vaak te maken hadden met frustratie die ik dan wilde fixen met iets nieuws kopen of iets (of veel) lekkers snaaien. Door die drie stappen te volgen lukt het bijna altijd de werkelijke oorzaak te zien en die effectief aan te gaan pakken.

Leren Urge Surfen? Kijk eens naar de zelfhulpmodules van MIRRO op HINT of kom eens langs bij de studentendecaan. Het enige dat je nodig hebt is motivatie en ja, een beetje geduld…

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Fix me, nu!

  1. Voor sommige mensen kan het helpen om niet aan het hbo of universiteit te ‘studeren’. Gewoon werken en cursussen volgen of mbo, maar dit wordt naar mijn idee niet als optie gezien terwijl het mij heeft geholpen om van alle ‘studeerbende’ af te komen. Wil niet zeggen dat studeren de oorzaak voor mentale problemen is, maar gewoon beginnen en doorgroeien kan geen kwaad.

    Met vriendelijke groet.

  2. Simone Huijbregts, Studentendecaan en student van de Master Pedagogiek says:

    Wow, helemaal mee eens, Hallo morgen!

    Ik probeer als studentendecaan (en collega van Serge) altijd samen met de student te onderzoeken waar hij of zij de ‘urges’ beter kan ‘besurfen’… Gaat dat het beste binnen de huidige opleiding? Binnen een andere opleiding van de Hogeschool Rotterdam? Of dezelfde opleiding maar dan bij een andere hogeschool? Of sluit het mbo beter aan? Of de universiteit (want dat kan mogelijk óók beter passen)? Of lekker aan het werk???

    Dat laatste is natuurlijk vooral een fijne optie voor studenten die al een prachtig MBO-4-diploma op zak hebben, want helaas is onze maatschappij nog steeds enorm ‘diploma-gericht’…

    (Zelf surf ik heerlijk over allerlei urges die ik voel als studentendecaan, als masterstudent, als collega, moeder, echtgenote, mantelzorger etc. etc. etc.)

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top