Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
5 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Rajiv is hogeschooldocent, afstudeercoordinator op de Rotterdam Academy, opleiding Ad ondernemen én CMR-lid. Lees zijn eerdere blogs.

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Gesloten cultuur op de afdeling? Ga eens wat drinken met je leidinggevende

Gepubliceerd: 7 February 2019 • Leestijd: 1 minuten en 18 seconden • Rajiv

Ik sprak laatst een collega van een ander instituut. We hadden het over de sfeer binnen haar team. Die is echt vreselijk. Een gesloten cultuur, die volgens haar veroorzaakt werd door een gebrek aan communicatie met leidinggevenden.

Vooral beoordelingsgesprekken en planningsgesprekken zou men daar het liefst afschaffen. Zonder overleg worden er taken opgelegd. Nieuwe mensen durven niet tegen beslissingen te protesteren en anderen willen niet eens de moeite nemen om het gesprek aan te gaan, omdat er toch niets anders uitkomt. Er hangt een sfeer van ‘het heeft toch geen zin’. Bizar. Zo maak je een werksfeer toch dood?

Beste (opleidings)coördinatoren, (onderwijs)managers en directeuren: probeer de beoordelings- en planningsgesprekken eens op een andere manier. Niet in een megaformele setting die zorgt voor een awkward gevoel waarbij je als medewerker hoopt dat je niet voor verrassingen komt te staan, maar in een ontspannen sfeer, bijvoorbeeld onder het genot van een biertje of een kop thee.

Maak er een open en eerlijk gesprek van waarin je luistert naar de wensen van je medemens en er ook iets mee doet. Een gesprek waarbij je vooral interesse in elkaar toont en elkaar het gevoel geeft dat je wat vrijer kunt spreken door het ook persoonlijker te maken. Wees dan wel oprecht. Maskers opdoen, helpt niet. En vraag niet alleen hoe het gaat, maar stel daarna dan nog een persoonlijke vraag.

Ik  denk dat dit zal leiden tot een meer open houding van beide kanten. En ik  weet zeker dat de gesprekken prettiger zullen verlopen en er meer begrip en transparantie komt. Het gevoel dat je gewoon jezelf kan zijn naar elkaar toe en dat je elkaar respecteert en waardeert. Mooi toch?

Binnen ons team voeren we al een tijdje kampvuurgesprekken (gesprekken zoals ik hierboven beschreef) met elkaar en met de leidinggevenden. Ik kan het je echt aanraden. De ene keer onder het genot van een saotosoep of baklava en de andere keer onder het genot van een biertje of een chai. Er wordt daar naar elkaar geluisterd. Alle input wordt serieus genomen en er wordt iets mee gedaan. Soms na stevige discussies. Prima, want wrijving brengt glans!

Think about it!

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to Gesloten cultuur op de afdeling? Ga eens wat drinken met je leidinggevende

  1. De beschreven cultuur komt helaas in veel organisaties voor. Hierbij valt het vaak op dat de medewerkers van een team (inclusief de leidinggevende) elkaar niet écht kennen. Het goede gesprek voeren en elkaar beter leren kennen; het is de basis voor een verstandhouding die er uiteindelijk ook voor gaat zorgen dat plannings- en beoordelingsgesprekken prettiger gaan verlopen. De dienst Faciliteiten en IT (FIT) investeert momenteel veel in teamontwikkeling. Mocht iemand er meer over willen weten ben ik hiervoor bereikbaar!

  2. fijn te horen dat het bij Fit goed gaat. Wij kunnen dan allen veel van leren. Heel jammer dat het zo aan toe gaat binnen de hogeschool. De werkgever is goed maar de mensen maken dat het niet werkbaar wordt voor sommigen.

  3. Rajiv: wow!!! Een open gesprek met je leidinggevende, daar kan geen werkbelevingsonderzoek tegenop…

    PS: zoooo jammer dat je niet in de CMR gekozen bent!

    Xxx Simone

  4. Jelle: dank voor je eerlijke reactie, ik ga je mailen!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top