Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Evi is 24 en studeert illustratie aan de Willem de Kooning Academie. Ze schrijft over ongemakkelijke of verwarrende situaties die ze tijdens haar studie herhaaldelijk tegenkomt. Lees hier haar eerdere blogs.

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Het kronkelpad naar je puberdroom

Gepubliceerd: 27 May 2019 • Leestijd: 1 minuten en 18 seconden • Evi

Je was nog een puber, en net zoals alle andere pubers had ook jij ellendig veel problemen. Over je toekomst nadenken deed je weleens, maar de focus lag vooral op opstandig rondrennen en onzin uitkramen.

Oké, vooruit. Er waren ook een paar dromen. Acteur, architect of kunstenaar. Dat leek je wel wat. Maar dromen heten niet voor niks dromen. Ze lijken vaak onbereikbaar.

Weten wat je wilt of overtuigd zijn van je eigen kunnen, is een schaars goed op jonge leeftijd. Daarom wordt een studie of beroep vaak op de gok gekozen, soms op hoop van zegen dat je überhaupt wordt aangenomen. Alleen de geluksvogels onder ons hebben in een keer beet.

Aangenomen worden bij je gewenste studie kan je als puber doen geloven dat je bent gearriveerd op je eindbestemming. Dat euforische gevoel duurt met een beetje geluk precies een zomervakantie. Tot je daadwerkelijk begint.

Je ziet je studiegenoten en krijgt spontaan een paniekaanval. Dat iedereen een stuk talentvoller is dan jij, had je ingecalculeerd. Maar om daadwerkelijk omringd te zijn door deze mensen is minder leuk.
Alle onzekerheden zorgen dat je de jaren erna ongeveer elke twee maanden besluit om nu echt te stoppen met deze gekkigheid. Je kan het niet, je wilt het niet. Maar eigenlijk wil je ook niks liever dan wat je nu doet. Volg jij het nog?

Verrek, jouw pad met al zijn kronkels blijkt tóch jouw puberdroom te zijn. De droom is alleen minder utopisch dan je had verwacht. Sterker nog, het is soms een ware hel. Want als je gepassioneerd ergens mee bezig bent, is er eigenlijk geen eindpunt. Je bewandelt dat kronkelpad zonder dat je precies begrijpt waarom. En zo ontwikkel je een soort haat-liefderelatie met wat je aan het doen bent.

Om te zorgen dat de liefde de overhand krijgt, is het belangrijk om vooral te genieten van de weg die je aflegt. Het behalen van hoogtepunten en krijgen van erkenning lijken soms einddoelen van die ongemakkelijke route. Maar eenmaal behaald, blijken het vaak inspiratieloze tussenstopjes te zijn en was alles wat daarvoor gebeurde toch veel leuker dan je dacht.

Illustratie blog: Evi Penders
Illustratie homepage: Aileen Melief

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Het kronkelpad naar je puberdroom

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top