Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 december 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Het Panel: Docenten en studenten weten te weinig van de haven

Gepubliceerd: 20 September 2019 • Leestijd: 2 minuten en 7 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Grote kans dat studenten hun brood in de haven gaan verdienen. Moet de HR studenten niet beter op die enorme arbeidsmarkt voorbereiden? We vroegen het aan ons Panel, bestaande uit studenten en medewerkers van de hogeschool.

Behalve bij het Rotterdam Mainport Institute (RMI) en het RDM Centre of Expertise (RDM CoE) horen we bij de hogeschool weinig over de haven terwijl er toch zoveel gebeurt dat ook voor hbo’ers interessant is.

Hbo’er, pak je kansen in de haven

We vroegen de leden van Het Panel naar hun mening over de stelling: ‘Docenten en studenten weten te weinig van de haven’.

Kees Machielse: ‘Heb oog voor de haven’

Lector transitie van de haven

‘Laten we de haven niet reduceren tot een oppervlakkig begrip. Ik denk dat veel meer opleidingen zich met de haven bemoeien dan ze misschien zelf denken. Niet alleen die van het Rotterdam Mainport Institute, maar ook logistieke opleidingen of een opleiding als automotive. En vergeet niet dat het grootste petrochemische complex van Europa hier staat. Deze industrie heeft niet alleen procestechnologen nodig, maar ook elektrotechnici en civiel techneuten.

‘Daarnaast verandert de haven zelf voortdurend, dus zijn ruimtelijke ordening, bouwkunde en watermanagement relevant. En voor de maakindustrie in de haven zijn industrieel product ontwerpen, informatica en kunst- en designopleidingen belangrijk. De grootste groep echter, komt van opleidingen in de dienstverlenende sector die gewoon in de stad zitten maar ook voor de haven werken.

‘De haven is een plek waar veel innovaties vandaan komen. Als we innoveren belangrijk vinden, kunnen onderwijs en onderzoek nog veel meer gebruikmaken van de haven. Bij het RDM CoE werkt iemand die zoveel mogelijk studenten meeneemt de haven in, vanuit de hele hogeschool. Hopelijk krijgen op die manier meer opleidingen oog voor de haven.’

Elisa Tsai-Meu-Chong: ‘Organiseer een havenmarkt’

Student biologie en medisch laboratoriumonderzoek

‘Ik denk dat iedereen te weinig weet van de haven.

‘Het zou geweldig zijn als de hogeschool een havenmarkt zou organiseren. Dan kunnen studenten zien welke baanmogelijkheden er zijn. Ze kunnen ook vast brainstormen over hun toekomst en netwerken met werkgevers en andere studenten.’

Remie Op de Beek: ‘Ik zie de link met mijn opleiding niet’

Student logopedie

‘Het klopt, ik heb me tijdens mijn studie aan de Hogeschool Rotterdam nooit met de haven beziggehouden. Ik studeer dan ook logopedie, een studie die met gezondheid te maken heeft, en ik zie zelf niet direct een link met de haven. Van mij hoeft het dus niet.’

Danny Leentvaar: ‘Verdiep je eerst in de haven voor je er iets over roept’

Student chemische technologie (RMI)

Portret van Danny Leentvaar

‘Zelfs op het RMI valt het vaak nog tegen hoeveel studenten van de haven weten, ook al komen wij er uiteindelijk grotendeels terecht. Dat andere opleidingen zich vooral bezighouden met hun eigen vakgebied lijkt me logisch.

‘Wat ik zelf aandoenlijk vind, is dat mensen die heel weinig van de haven weten er toch een mening over hebben. Zo roepen natuurgekkies dat we van fossiele brandstoffen af moeten vanwege het klimaat. Natuurlijk hebben ze ergens wel gelijk, maar deze mensen vergeten dat aardolie ook als basis dient voor allerlei producten. Onze economie draait op raffinaderijen als die van Shell, ExxonMobil en BP. Dus als je de behoefte voelt om een statement over de haven te maken, verdiep je er dan eerst even in.’

Tekst: Olmo Linthorst
Illustraties: Demian Janssen

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Het Panel: Docenten en studenten weten te weinig van de haven

 1. Rotterdam heeft als havenstad ook een grote aantrekkingskracht op mensen van over de hele wereld. Culturele diversiteit is een aanjager van creativiteit (WdKA) en brengt daarnaast maatschappelijke/stadspedagogische vraagstukken met zich mee (Social Work/Pedagogiek). Dus ja, de haven zit ook ‘diep’ in de sociale en creatieve opleidingen, misschien niet altijd even nadrukkelijk, maar toch. Of wordt dit te filosofisch?

 2. Vergeet niet dat er komende jaren een veel grotere vraag naar IT studenten ontstaat door digitale transformatie op en rondom de haven van Rotterdam.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top