Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
12 juli 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hogeschool Rotterdam wil grote ‘kernlocatie’ op Zuid

Gepubliceerd: 8 October 2019 • Leestijd: 2 minuten en 30 seconden • Nieuws

De Hogeschool Rotterdam gaat in de toekomst bestaan uit vier kernlocaties waarvan eentje in Rotterdam-Zuid. Daar zit de HR nu tijdelijk in een huurpand aan de Posthumalaan. De centrale medezeggenschapsraad (cmr) stemde maandag in met het strategische vastgoedbeleid.

Locatie Posthumalaan met studenten

Het behoort tot de mogelijkheden dat het pand aan de Posthumalaan – waar nu de Rotterdam Business School (RBS) zit sinds bouwdeel C van de Kralingse Zoom te onveilig werd bevonden – in de toekomst die kernlocatie wordt, vertelt collegebestuurder Wijnand van den Brink. ‘Wij zoeken op Zuid naar een passend pand in lijn met het strategisch vastgoedbeleid 2019-2028. Het pand moet goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer, het moet veilig zijn voor studenten en er moeten goede voorzieningen zijn. Het kan ook een ander bestaand pand worden of nieuwbouw.’

‘Verbinden met delen van de stad’

Een van de vier zogenoemde kernlocaties moet in Rotterdam-Zuid komen omdat de HR zich ‘wil verbinden met de delen van de stad waar veel van onze studenten wonen en waar veel van de grootstedelijke vraagstukken waar ons onderwijs zich op richt dagelijks aan de orde zijn’. Dit staat in het strategisch vastgoedbeleid. Door zich te vestigen op Zuid wil de HR laten zien dat ze ‘echt een hogeschool van de stad Rotterdam’ is.

Welke onderwijsinstituten op de nieuwe locatie komen is nog niet duidelijk. Het zal in elk geval niet RBS zijn, want dat instituut zal terugkeren naar de Kralingse Zoom op het moment dat bouwdeel C is herbouwd.

Drie kernlocaties in Noord

De grote panden die de HR in eigendom heeft (Kralingse Zoom, Wijnhaven 61/Blaak, Museumpark en Academieplein) gaan deel uitmaken van drie kernlocaties in ‘Noord’. Bij kernlocaties gaat het in sommige gevallen om clusters van meerdere, dicht bij elkaar gelegen gebouwen.

Een kernlocatie is, volgens het strategisch vastgoedplan, een plek waar de HR studenten ‘uitnodigende, veilige en kleinschalige leeromgevingen biedt, vooral voor het onderwijs in de eerste jaren’. Een kernlocatie moet beschikken over faciliteiten zoals decanen, stiltewerkplekken en een grote kantine.

Satellietlocaties dichtbij het werkveld

Welke gebouwen precies deel gaan uitmaken van welke kernlocaties kan Van den Brink nog niet zeggen. Onduidelijk is evenmin welke gebouwen de HR eventueel niet meer gaat huren of gaat verkopen. Van den Brink: ‘Uiteraard speelt hier ook mee dat je goed gelegen eigendomspanden en huurpanden niet zomaar afstoot. Zeker als ze gunstig liggen ten opzichte van het werkveld.’

‘Dichtbij het werkveld’ is ook het uitgangspunt voor de kleinere ‘satellietlocaties’ van de HR. RDM Campus wordt een vaste satelliet; daarnaast zullen andere kleine locaties tijdelijk worden gehuurd op plekken in de stad waar voor het onderwijs iets te doen valt. ‘Bijvoorbeeld in gebieden die de gemeente aanmerkt als ontwikkelgebieden.’

‘Nadenken welke faciliteiten we waar positioneren’

Blue City in het vroegere zwembad Tropicana wordt sinds vorige maand al beschouwd als een satellietlocatie, een plek waar onderwijs en onderzoek met het werkveld in aanraking komen. In deze en andere satellietlocaties zullen de voorzieningen beperkter zijn dan in de kernlocaties, staat in het strategische vastgoedplan. ‘In Blue City wordt gewerkt in projecten, dus gaan we daar bijvoorbeeld geen ruimte inrichten met stiltewerkplekken’, vertelt Van den Brink.

Op satellietlocaties zullen er geen decanen zijn en geen grote kantines. ‘We moeten in brede zin nadenken over welke faciliteiten we waar positioneren. Zeker als het een kernlocatie betreft die uit meerdere gebouwen bestaat zal dit aanleiding zijn voor gesprek. Daar zullen we de gebruikers bij nodig hebben. De vraag is daarbij wat optimaal is voor de studenten en docenten.’

‘Van het gas af’
De recent geplaatste zonnepanelen op locatie Museumpark maken al duidelijk dat de HR duurzaamheid niet onbelangrijk vindt. Dat blijkt ook uit het strategisch vastgoedplan waarin wordt gesteld dat ‘duurzaamheid richtinggevend is voor onze vastgoed- en huisvestingskeuzes’. Zowel vanwege het klimaat als het financiële voordeel vindt de HR energiebesparing belangrijk. De HR wil ook ‘zo snel mogelijk van het gas af’.

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Katja Hermann

 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Hogeschool Rotterdam wil grote ‘kernlocatie’ op Zuid

 1. Jammer, het zou juist fijn zijn voor studenten als de locaties dichter bij elkaar zouden liggen in 1 campus. Het liefst zelfs met huisvesting op hetzelfde terrein. Rotterdam Zuid ligt nog verder van de huidige locaties af. Wat wordt het volgende project? Hogeschool Gouda of Hoek van holland?

 2. Hoi Reizen is tijdverspilling,

  Er zijn ook heel veel studenten die uit het zuiden van het land komen waardoor een locatie op Zuid ideaal zou zijn.

  Op dit moment doe je er ruim 30 minuten over om van Zuidplein (busstation) naar Kralingse Zoom te reizen.

  Dus in dezelfde redenatie:
  Het zou fijn zijn als alle locaties op zuid zijn omdat reizen tijdverspilling is.

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top

%d bloggers like this: