Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

HR had het mét Erasmus over studieplekken willen hebben

Gepubliceerd: 22 May 2019 • Leestijd: 1 minuten en 28 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het college van bestuur van de Hogeschool Rotterdam werd vorige week verrast door het besluit van de Erasmus Universiteit om studieplekken alleen nog beschikbaar te stellen aan eigen studenten. Ze vernamen het besluit uit Profielen en Erasmus Magazine.

Vanaf 11 juni zijn studenten van de HR niet meer welkom in onder andere het Polakgebouw en de universiteitsbibliotheek van de EUR. Er worden beveiligers ingezet om studentenkaarten te controleren. Het gaat vooralsnog om een pilot tijdens de tentamenperiode, het is nog niet duidelijk of het om een blijvende maatregel gaat. HR-studenten mogen wel gebruik blijven maken van informele studieplekken, zoals in de kantines.

Graag van tevoren geïnformeerd

‘Wij waren hierover graag van tevoren geïnformeerd door het bestuur van de EUR’, reageert Wijnand van den Brink, collegebestuurder van de HR. ‘Dan hadden we in gezamenlijk overleg wellicht tot een oplossing kunnen komen die voor iedereen bevredigend is.’

Een woordvoerder van de EUR vertelt desgevraagd dat de pilot ‘diverse malen’ tijdens eerdere onderlinge overleggen is besproken: ‘Maar de startdatum van de pilot is helaas niet of niet correct bij de Hogeschool Rotterdam terechtgekomen. Dit is zeker niet zoals het moet. De Erasmus Universiteit kijkt daarom hoe de communicatie verbeterd kan worden, zodat Hogeschool Rotterdam beter geïnformeerd wordt.’

Goede samenwerking van ‘groot belang’

Zowel de EUR als de HR stellen een goede samenwerking van ‘groot belang’ te vinden. Van den Brink van de HR: ‘Zeker gezien de gemeenschappelijke uitdagingen waarvoor we staan, onder meer bij de verdere ontwikkeling van de campus. Zo hebben we de intentie om sportfaciliteiten met elkaar te delen.’

Voor het collegebestuur van de HR was het studieplekkenbesluit aanleiding om contact op te nemen met de collega’s van de Erasmus, ‘en verder in gesprek te gaan over de vraag hoe de samenwerking in het campusgebied op een constructieve manier invulling kan krijgen’, aldus Van den Brink.

Kijken naar creëren extra werkplekken

De HR wil studenten zo goed mogelijk faciliteren, zeker als het gaat om project- en studieruimtes. Van den Brink: ‘Daarom hebben we vorig jaar bijvoorbeeld alle projectruimten van onze locatie Kralingse Zoom die niet voor onderwijs zijn ingeroosterd, opengesteld voor studenten. Daarnaast kijken we welke mogelijkheden er zijn om op korte termijn extra werkplekken te creëren. Met het oog op de lange termijn nemen we dit vraagstuk mee in de nieuwbouwplannen.’

Tekst: Jos van Nierop
Foto: Cor Geluk en Huub Juurlink

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to HR had het mét Erasmus over studieplekken willen hebben

 1. Hahahahahahahaha, ja hoor, ze gaan met JULLIE in gesprek wanneer ZIJ die faciliteiten hebben betaald en gebouwd. Wie denk je wel niet dat je bent?
  Ik geef de EUR gelijk, het is te gek voor woorden dat de HR te skeer is om ofwel de gebouwen ook in het weekend open te laten of voor genoeg studieruimtes te kunnen zorgen. Het is meer een wonder dat ze het zo lang hebben weten uit te houden.

  Gooi dan maar C gebouw open, heb je gelijk een heel probleem opgelost.

 2. @BozePaarseAlien Vergeet niet dat de EUR en de HR beiden betaald worden met hetzelfde gemeenschapsgeld, geen concurrenten van elkaar zijn en beide hetzelfde gemeenschappelijke doel dienen. De overheid stimuleert juist samenwerking binnen het onderwijs. Andersom zijn de EUR studenten ook welkom bij Hogeschool Rotterdam. Het is niet meer dan logisch om met elkaar in gesprek te blijven.

 3. Knap hoor dat bestuurders van twee HO-instellingen in dezelfde stad met elkaar spreken. Een mooi staaltje van verantwoordelijkheid nemen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top