Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

HR-studenten niet meer welkom op studieplekken Erasmus Universiteit

Gepubliceerd: 13 May 2019 • Leestijd: 0 minuten en 40 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studenten van de Hogeschool Rotterdam mogen vanaf 11 juni geen gebruik meer maken van studieplekken op de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR).

Illustratie rood en groen figuren

Dat heeft de universiteit besloten op verzoek van de Universiteitsraad en omdat er – ondanks dat er steeds meer plekken worden gecreëerd – nog steeds een tekort is, schrijft Erasmus Magazine. In eerste instantie gaat het om een experiment, tijdens de tentamenperiode, waarvan nog onduidelijk is tot wanneer het zal lopen.

Beveiligers gaan collegekaarten controleren

De EUR zet extra ingehuurde beveiligers in om collegekaarten te controleren. Alleen studenten met een EUR-collegekaart zijn dan nog welkom op de plekken in onder andere de Universiteitsbibliotheek, het Polakgebouw en het G-gebouw. Kun je geen EUR-collegekaart tonen, dan word je weggestuurd.

Onder EUR-studenten is er al vele jaren onvrede over hbo’ers die ‘hun’ studieplekken innemen. Twee jaar geleden was de EUR echter absoluut nog niet van plan om hbo’ers en scholieren actief te weren, vertelde een woordvoerder toen. Daar lijkt nu verandering in gekomen.

Er wordt door studenten van de HR en de EUR wisselend gereageerd op het studieplekkenbesluit.

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Demian Janssen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

8 Responses to HR-studenten niet meer welkom op studieplekken Erasmus Universiteit

 1. Toch maar tijd om C gebouw open te doen?
  Anders kun je echt nergens heen als je een beetje redelijk wil studeren.
  Of maak een beetje werk om van die gebedsruimtes studieruimtes te maken.

  Snap er trouwens geen zak van. Ben zo’n beetje een vaste klant van de Erasmus studiefaciliteiten en het is permanent druk, maar in de ochtend uren zie ik geen hond. Moet je ook niet gaan zeuren dat er geen plek is als je te lui bent om op tijd te komen.

 2. @BozePaarseAlien Zoveel zijn er geen gebedsruimtes. We hebben het over maximaal 20 m2 per gebouw. En niet eens alle gebouwen van de HR hebben überhaupt een gebedsruimte. Zoek maar een beter alternatief.

 3. Nou met 20m2 kan ik al gauw zes studenten huisvesten om gewoon normaal te kunnen studeren, zoals de bedoeling is van een hogeschool en waar men al ruim 2.000 Euro per jaar voor betaald.
  Ik zou heel graag gebruik maken van een alternatief, helpt u mee denken? Graag een tent waar ik niet dik 2 Euro moet betalen enkel om van de WC gebruik te kunnen maken (zoals het gros van de openbare bibliotheken) en rond een redelijk tijdstip (09:00-17:00) open is, graag ook in het weekend open is aangezien de studie ook/vooral in het weekdend gebeurd en waar ik vooral rust en stilte kan vinden.
  Beetje jammer als ik helemaal naar Schiedam zou moeten gaan enkel en alleen om een beetje fatsoenlijk te kunnen studeren als de HR het open gooien van een centraal gebouw ‘te duur’ vind en de Erasmus liever ook geen HBO’ers wil hebben.
  Dus ja, ‘zoek maar een beter alternatief’ is nog niet zo makkelijk als het het roeptoeteren daar van.

 4. @BozePaarseAlien, heb je weleens de stilteruimte van de mediatheek op locatie Museumpark geprobeerd? Het is daar echt stil en tot nog toe kon ik er altijd een plekje vinden. De koffie op de HR is in ieder geval goedkoper dan 2 euro.

 5. Vraag mij af of dit wettelijk houdbaar is.
  Op de site van het Erasmus:
  Als je gelijktijdig twee opleidingen in Nederland volgt en voor beide opleidingen in aanmerking komt voor het betalen van het wettelijk collegegeld, betaal je slechts éénmaal het wettelijk collegegeld.

  Het komt mij vreemd voor dat eenmaal collegegeld betaald er wel twee studies mogelijk zijn maar dat niet in zijn algemeenheid door studenten van elkaars faciliteiten gebruik kan worden gemaakt. Daarbij zijn de gebouwen van hogescholen en universiteiten publieke gebouwen.

 6. Er is ook nog de campus van TU Delft, daar kan ik ook altijd terecht voor prima plekken, maar een half uurtje van de centrale locaties (museumpark/rochussen/academieplein) met het OV. Tuurlijk, het is niet om de hoek maar eenmaal daar is het prima toeven

 7. @BozePaarseAlien Elke Profielen lezer die hier regelmatig komt weet dat je tegen moslims bent die hun geloof willen belijden. En dat mag; je mening — die je wat mij betreft voor jezelf mag houden — is je recht, maar het is onbillijk van je om bewust over een ‘gebedsruimte’ te spreken als het gewoon een stilteruimte is, erkend door de Hogeschool Rotterdam.

  Iedereen die een plekje wilt om zich even af te zonderen is daar welkom, ongeacht je levensbeschouwing of de reden van je komst — uiteraard mits het binnen de huisregels is. Slechts omdat moslims vijf keer per dag moeten bidden (meestal twee gebeden tijdens het aanwezig zijn op school) en blijkbaar het meest gebruik maken van de faciliteiten waar de hogeschool de studenten en medewerkers mee voorziet, wilt niet zeggen dat de functie van de stilteruimte is ingeperkt tot een ruimte voor gebeden.

  Daarnaast hebben we het over kleine ruimtes. Daarmee ga je echt niet studenten faciliteren in meer ruimtes. Het enige wat je faciliteert is je ego.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top