Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studieplekken Erasmus: ‘Ik zie het als dezelfde campus’

Gepubliceerd: 14 May 2019 • Leestijd: 2 minuten en 9 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

HR-studenten mogen binnenkort geen gebruik meer maken van studieplekken op de Erasmus Universiteit (EUR). Profielen vroeg aan studenten van zowel de HR als de EUR wat ze van de maatregel vinden.

Anthony en Femke, nu nog samen in het Polakgebouw
Anthony en Femke, nu nog samen in het Polakgebouw

Femke (psychologie, EUR) en Anthony (informatica, HR) zijn met elkaar bevriend en studeren soms samen, vandaag op de vierde verdieping van het Polakgebouw. Vanaf 11 juni (en waarschijnlijk tot half juli als de pilot stopt, meldt Erasmus Magazine vandaag) zal dat op deze plek niet meer kunnen. Dan zal Anthony moeten vertrekken of moeten ze samen op zoek naar een plek buiten de EUR. De universiteit heeft besloten vanaf die dag geen andere studenten meer toe te laten dan de eigen EUR-studenten.

‘Dan maar een plek op de HR bezet houden…’

Femke vindt dat aan de ene kant ‘echt wel fijn’ omdat het vooral tijdens de tentamenperiode en midden op de dag ‘heel erg druk is’. ‘Maar het is dan wel jammer dat we hier niet meer samen kunnen studeren. Misschien moet ik dan maar een plek op de HR bezet gaan houden.’

Anthony studeert niet uitsluitend in het Polakgebouw maar ook weleens op een HR-locatie, bijvoorbeeld de Rochussenstraat of de Posthumalaan. ‘Het maakt me niet zoveel uit. Ik ben de plekken een beetje aan het uitproberen. Op de EUR is het ’t moeilijkst om een goeie plek te vinden; op de HR is het vooral op dinsdag erg druk.’ Thuis studeren doet de informaticastudent niet zo graag. ‘Daar heb ik te veel afleiding en ben ik minder productief.’

‘De plekken op de EUR zijn voor eigen studenten’

Luca (international business administration, EUR) is blij met de maatregel van de universiteit. ‘Vooral tijdens de tentamenperiode is het hier erg druk. Dan moet je er echt om 8.00 uur zijn. Ik vind dat de EUR de plekken voor de eigen studenten gerealiseerd heeft. Als de HR studieplekken nodig heeft, moet ze daar zelf voor zorgen.’

Daar is Lien (creative marketing & sales, HR) het niet mee eens. ‘Ik vind dat de HR en de EUR een geheel zijn, ik zie het als dezelfde campus.’ Op de HR, locatie Kralingse Zoom, zijn in haar ogen te weinig plekken waar je rustig kunt studeren omdat het er vaak te rumoerig is. ‘Er wordt ook in groepjes aan projecten gewerkt’, verklaart haar studiegenote Leona. Laatstgenoemde is van mening dat de HR en de EUR samen moeten kijken of er meer studieplekken zijn te realiseren.

‘Shouldn’t it be supported that students study anyway?’

Zo zitten de internationale studenten Annalisa en Lisa (beiden psychologie, EUR) er ook in. ‘Shouldn’t it be supported that students study anyway?’, vraagt Annalisa zich af. Ze ervaart de drukte, maar: ‘I never noticed that it’s because of HR-students’. Dat je straks je studentenkaart moet laten zien, vinden de studentes ook niet zo prettig. Lisa: ‘Dan moet ik mijn kaart dus meenemen, maar dat vergeet ik nogal eens. I’m such a messy person!’

Het college van bestuur van de Hogeschool Rotterdam wil op dit moment niet reageren op het besluit van de EUR. ‘Het college wil eerst op bestuurlijk niveau verder praten voordat het met een reactie komt’, vertelt de woordvoerder van de HR.

Tekst en foto: Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Studieplekken Erasmus: ‘Ik zie het als dezelfde campus’

 1. Annalisa en Lisa hebben gewoon gelijk; het is bespottelijk dat HR studenten afhankelijk zijn van andere instellingen om een beetje normaal te studeren binnen dezelfde locatie. Zelf ben ik erg flexibel, dus Wilhelminakade is voor mij prima te doen, maar is het toch absurd dat je dan bijna de halve stad door moet gaan enkel en alleen om een redelijke studie plek te kunnen bemachtigen?
  Daarnaast ben ik al helemaal niet te spreken over dat de HR te gierig is om een (centrale) locatie in het weekend open te stellen. Alsof je in het weekend ineens wel zelfstandig thuis kan studeren, of erger nog, niet verwacht wordt dat je in het weekend studeerd.

  Dus ja wat mij betreft mag de HR lekker creatief C gebouw bij KZ inrichten, ik onderteken ieder willekeurig papiertje om gewoon serieus werk van m’n studie te maken, zoals het hoort.

 2. De EUR is zowat geheel omgebouwd waar mogelijk en nog is het niet genoeg. Zal vast niet enkel aan HR studenten liggen, maar elk plekje is er een.

  Dat van die college kaart lijkt mij geen groot probleem. Je hebt toch wel meer pasjes standaard bij je…

 3. Vanuit de EUR begrijp ik het wel… de faciliteiten die HR studenten gebruiken worden bekostigd vanuit het EUR budget. Dus als HR studenten massaal de EUR faciliteiten gebruiken, omdat de HR deze niet aanbiedt, dan is het een voor de hand liggende maatregel om HR studenten te gaan weren. De andere optie voor EUR is om meer faciliteiten te creeren, terwijl de HR studenten daar niet aan bijdragen (middels collegegeld e.d.). Lijkt me logisch dat EUR daar niet aan gaat beginnen.

  En voor de studenten die het oneerlijk vinden: “Wat zou jij er van vinden als de studieplekken op de HR met name gebruikt worden door andere studenten (InHolland, TU Delft, Erasmus)?”.

  Al met al, het antwoord is simpel, het CvB zou eens moeten gaan nadenken hoe een productieve leeromgeving eruit ziet (verruimde openingstijden, stilte studieplekken) en daar een budget aan koppelen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top