Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

foto van Cheyenne met haar lievelingsdrankje

‘In mijn ogen is alcohol een harddrug’

Gepubliceerd: 28 June 2019 • Leestijd: 1 minuten en 42 seconden • Interview

Van de HR-studenten dronk 88 procent het afgelopen jaar alcohol. Cheyenne (26), afstudeerder communication and multimedia design, hoort bij de 12 procent die dat niet deed. Ze vertelt waarom en deelt haar favoriete 0,0%-drankje.

‘Waarom drink je niet?’ Die vraag hoort Cheyenne regelmatig, maar ze vindt het geen stomme vraag. ‘Als je gewend bent dat alcohol erbij hoort, snap ik dat je dat vreemd vindt. Maar als ik om vijf uur ’s nachts tijdens een huisfeestje om me heen kijk en links en rechts kotsende en huilende mensen zie, dan denk ik: dáárom drink ik dus niet.

‘Zelf ben ik zeven jaar geleden gestopt met alcohol. Ik was op een verjaardag waar ik na een paar glazen whisky in een zwart gat terechtkwam. De volgende dag voelde ik me helemaal chill, want ik wist nergens meer van. Ik wist niet dat ik de hele kamer mijn levensverhaal had verteld, en dan dus niet alleen de leuke dingen. Totdat de berichtjes van bezorgde mensen binnenkwamen. Mensen die me wilden helpen, die wilden ingrijpen. Toen besloot ik om eerst dat zwarte gat op te lossen voordat ik weer zou gaan drinken.

‘Aangeschoten zijn vind ik niet fijn. Ik heb daar kennelijk een grens zitten en dat is niet voor niks.’

‘Aangeschoten zijn vind ik niet fijn. Ik heb daar kennelijk een grens zitten en dat is niet voor niks, want ik doe rare dingen als ik dronken ben. Ik heb niet alleen mijn levensverhaal aan een kamer vol mensen verteld, maar ook over auto’s gerend. Ik denk dat het effect van alcohol onderschat wordt. In mijn ogen is het een harddrug. Niet alleen voor mezelf, ook voor mensen in mijn omgeving. Mijn vader is een zware alcoholist. Er zijn mensen geweest die daarom dachten dat ik ook wel flink zou gaan drinken.

‘Als alternatief voor alcohol gebruik ik nu een à twee keer in de maand pep tijdens het uitgaan. Op die manier lukt het me om wakker te blijven. Als ik genoeg eet en water drink, heeft dit geen nadelige effecten. De volgende dag heb ik geen kater, ik blijf niet in bed hangen en doe geen rare dingen.

Ik mis de alcohol niet. Ik drink gewoon water en voel me daar niet zielig over. Ongeveer een keer in de week koop ik een Tropical Aloe Vera. Dat is lekker en ik vind het belangrijk om de alcohol niet te vervangen door suikerwater. Op deze manier werkt het voor mij.’

Tekst: Esmé van der Molen
Foto: Frank Hanswijk

Dit is het laatste deel in een serie met portretten van studenten die kiezen voor een alcoholvrij leven. Eerder in deze serie:

‘Ik dacht: waarom drink ik nog? Ik geef er niet eens om’

‘Niet-drinken is niet moeilijk, wel jammer’

Reacties

Laat een reactie achter

8 Responses to ‘In mijn ogen is alcohol een harddrug’

 1. @Esmé Ik heb hetzelfde probleem. Het font is dezelfde kleur als de achtergrond van de website, waardoor de tekst inderdaad niet leesbaar is. Door de tekst te selecteren wordt ‘ie weer leesbaar, maar erg praktisch is dat niet.

 2. Tof dat je niet drinkt! Ik drink ook niet (wegens mijn geloofsovertuiging). Als mensen dan zeggen: “maar als je in mate drinkt, is er niets mis met drinken”, dan zeg ik dat elke alcoholist hetzelfde zou zeggen. Niemand wordt expres een alcoholist. Iedereen beweert in mate te gaan drinken. Maar het zal dan net zo zijn dat je op een gegeven moment de verleiding niet aankan en steeds meer gaat drinken.

  Trouwens, vroeger dacht men vaak dat een klein beetje (rode) wijn goed voor je is. Blijkbaar is dat toch niet zo. https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/is-het-goed-voor-mijn-hart-om-dagelijks-rode-wijn-te-drinken.aspx

  Ik blijf er graag uit de buurt van. En het is heus niet zo dat je dingen mist. Het leven gaat gewoon door, maar dan zonder een kater en zonder dat je jezelf voor schut zet op een feestje.

 3. Dank voor je antwoord, Marijn. Op onze eigen schermen is er niks aan de hand, waardoor we dit probleem niet zonder jullie konden constateren. We gaan ermee aan de slag.

 4. Op zich natuurlijk prima als je geen alcohol drinkt, maar om in plaats daarvan dan maar speed te nemen… Dat is illegaal en je moet maar hopen dat je het juiste spul hebt.
  Dan neem ik toch liever een speciaalbiertje.

 5. Alcohol is een harddrug als je het (bewust) in overvloed gebruikt.
  Pep is altijd een harddrug ook bij een kleine dosering.

  Wat heb je allemaal geprobeerd voordat je uitkwam op pep als ik vragen mag?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top