Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 september 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Inmiddels heb ik een collectie van 200 à 300 platen en dat is nog maar een begin’

Edith is eerstjaars logistiek en management en draait als dj muziek uit de jaren ’50: ‘Met vinyl ben je echt met muziek bezig. Je kunt het in je handen houden en je hóórt ook dat het vinyl is. Het leukste is als ik de mensen aan het dansen krijg.’

‘Toen ik vier jaar geleden een cadeau voor mijn moeder wilde kopen, belandde ik in een platenwinkel waar heel leuke mensen werkten. Ze lieten me voor het eerst rock ’n roll horen en ik vond het helemaal te gek. Ik kwam er daarna steeds vaker en raakte bevriend met de eigenaar, Michel, en zijn vrouw. Vanaf dat moment ben ik me steeds meer gaan interesseren voor muziek uit de jaren ’50.

‘Omdat ik de muziek zo interessant vond vroegen ze me een keer mee naar de Cruise Inn, een rock-’n-roll café in Amsterdam. Het is eigenlijk een kleine schuur die wordt gerund door vrijwilligers, niemand is er de baas en iedereen helpt mee. Het is net een grote familie. De eerste keer vond ik het wel spannend want ik kende niemand, maar het was meteen hartstikke gezellig en ik heb die avond veel nieuwe mensen leren kennen.

Ik heb ook weleens geprobeerd om uit te gaan in Rotterdam, maar dat is niets voor mij. Het is altijd ruzie of gedoe met drugs en dat is daar gewoon niet

‘Ik ging er vaker heen en voelde me al snel thuis. Het is een plek waar je gewoon jezelf kan zijn en waar iedereen drinkt en danst met elkaar. Ik heb ook weleens geprobeerd om uit te gaan in Rotterdam, maar dat is niets voor mij. Het is altijd ruzie of gedoe met drugs en dat is daar gewoon niet. Iedereen heeft dezelfde passie voor muziek en dat is te merken.

‘Ik heb er ook mijn vriend leren kennen. We zaten een beetje naar elkaar te kijken en toen vroeg hij of ik met hem wilde dansen. Vanaf dat moment zijn we samen. Het is niet zo dat ik per se een relatie wil hebben met iemand uit die wereld, maar het is wel heel leuk als het wel zo is. Je begrijpt elkaar net iets beter.

‘Mijn vriend heeft samen met zijn vader twaalf caféracers (motoren), dat hoort een beetje bij de scene, net als vintagekleding en oldtimers. Zelf ben ik vooral met muziek bezig, helemaal sinds Michel mij heeft leren draaien met vinyl. Hij was begin jaren ’90 house-dj en draait nog steeds house en rock-’n-roll, rockabilly- en hillbillyplaatjes. Hij is heel gevarieerd. Ik draai af en toe ook op feesten en verzamel platen. Mijn eerste aanschaf was een hillbillyplaat van Faron Young, daar ben ik helemaal weg van. Inmiddels heb ik een collectie van 200 à 300 platen, maar het is nog maar een begin.

Het strollen is een soort linedance en van oorsprong een vrouwendans. Vroeger gingen mannen tijdens het strollen kijken met wie ze wilden dansen

‘Met vinyl ben je echt met muziek bezig. Je kunt het in je handen houden en je hóórt ook dat het vinyl is. Het leukste is als ik de mensen aan het dansen krijg. Dansen is belangrijk in de scene. Je hebt eigenlijk drie stijlen waar verschillend op gedanst wordt: jive, bop en stroll. Het strollen is een soort linedance en van oorsprong een vrouwendans. Vroeger gingen mannen tijdens het strollen kijken met wie ze wilden dansen. Boppen doe je ook in groepsverband en jiven gaat in koppeltjes.

‘Doordat ik onderdeel ben geworden van deze subcultuur ziet mijn vriendenkring er wel anders uit dan die van mijn leeftijdgenoten. Ik ga veel meer met oudere mensen om. Soms is dit wel lastig omdat veel van hen ver weg wonen. Ik woon zelf in Zuid-Holland, veel vrienden in Utrecht of Amsterdam, maar ook in Engeland en Duitsland. Er zijn heel veel leuke mensen binnen die scene, alleen zie ik die soms een hele tijd niet. Maar als je elkaar dan weer tegenkomt, voelt het wel meteen weer als familie.’

Tekst en foto: Wietse Pottjewijd

Ken jij of ben jij iemand die met zijn/haar verhaal op Humans of HR thuishoort? Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl om een afspraak te maken.
Gepubliceerd: 22 November 2019 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top