Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
2 oktober 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Serge Feldmann is sinds 2011 decaan op locatie Museumpark en blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Blog

Lelijk is het nieuwe mooi

Gepubliceerd: 28 October 2019 • Leestijd: 1 minuten en 26 seconden • Serge

Het is tijd voor een nieuwe app. Eentje waarop je alleen post wat er mis is gegaan, hoe hard je opnieuw in je valkuilen gestapt bent en hoe jouw minder goede eigenschappen weer eens vochten om voorrang.

In een ver verleden toen ik op de toneelschool zat, schreeuwde een verveelde Willem Nijholt me een keer toe: ‘Durf lelijk te zijn Serge! Dan wordt het interessant.’ De man had wel een punt. Een scène waarin niets aan de hand is, is saai om naar te kijken. Willem wilde als kijker geraakt worden door emoties en gedrag dat hij als imperfect mens ook herkent en liever voor zich houdt. Anders gezegd: die hij niet zou posten op social media. Maar die heeft Willem sowieso niet, neem ik aan.

Een van de aspecten die ik aan mijn werk als studentendecaan zo mooi en fijn vind, is dat wij achter die maskers en muurtjes mogen kijken. Wij zijn tenslotte de Afdeling Problemen & Ellende. Bij ons mag je even volledig onbewapend, kwetsbaar, open, authentiek en zonder opsmuk zijn. Ik moet de eerste student die dat (achteraf) niet fijn vond nog ontmoeten. Er wordt dan ook behoorlijk wat uitgeademd en losgelaten in ons kamertje. Als die ballast materieel van aard was, had ik elke dag een volle kliko.

Brené Brown schreef een mooi boek over dat gegeven, De kracht van kwetsbaarheid. Ze omschrijft kwetsbaarheid als: ‘De moed om op te dagen als je de uitkomst niet kunt controleren.’ Ons dagelijks leven dus. Want echt, we hebben zoveel minder controle over de dingen dan we onszelf vaak doen geloven en elkaar wijsmaken. En dat is waar faalangst zowel begint als eindigt. Wil alles controleren en je zult voortdurend angstig zijn, laat los en er ontstaat ruimte voor groei en vertrouwen. Makkelijk gezegd, lastiger in de praktijk.

En vandaar die app. Stel je de opluchting voor die je zou voelen als je ziet dat degene waar jij tegenop kijkt, ook wel eens ligt te piekeren ’s nachts. Of dat die immer succesvolle persoon superonzeker is over iets. En dat het mooiste meisje van de klas een blauwtje loopt.

Maar ook klein, alledaags leed leent zich perfect! Lekke band, verregend tuinfeestje, uit je broek gescheurd, gestruikeld over een bananenschil. Gooi het op die app! You’re only human.

Wie wil mag het idee jatten en omzetten in realiteit.

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top