Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
16 oktober 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Illutration of authors face

Jimmy (23) zit in het vierde jaar van de opleiding facility management. Hij woont in Den Haag op kamers, werkt daar als kok in een Spaans restaurant en reist dagelijks op-en-neer naar Rotterdam. Hij blogt over de dingen die hem opvallen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Recente blogs

Blog

Mam, pap: ik ben hetero

Gepubliceerd: 1 October 2019 • Leestijd: 1 minuten en 27 seconden • Jimmy

Het is en blijft een moeilijk moment om het voor de eerste keer te vertellen aan dierbaren. Hoe zullen ze reageren? Wisten ze het stiekem al? Hier volgen wat tips die het makkelijker maken.

Laatst hoorde ik dat veel mensen rondlopen met het gevoel hetero te zijn, oftewel straight. Zelf ben ik gewoon homoseksueel dus ik ken deze gevoelens niet. Ik vind dat er niet zo’n big deal van gemaakt hoeft te worden. Homo’s vertellen toch ook niet aan hun vrienden en familie dat ze op hetzelfde geslacht vallen? Alsnog heb ik wat tips die je coming-out wat makkelijker maken:

1 Accepteer jezelf
In de grote boze wereld wordt heteroseksualiteit vaak bestempeld als gek, vreemd en onnatuurlijk. Weet dat er niks mis met je is. Het is belangrijk om eerst jezelf als hetero te accepteren voordat je het met anderen kunt delen.

2 Vertel het een vertrouwd persoon
Iemand die jij vertrouwt, jou goed kent en een beetje open-minded is, zal het van je accepteren. Dit kan een goede vriend of vriendin zijn of iemand uit je familie. Misschien ken je wel iemand die net als jij hetero is. Erover praten is altijd goed.

3 Wees voorbereid op alle mogelijke reacties
Zelfs in Nederland is geen volledige acceptatie van hetero’s en soms schrikken mensen in eerste instantie van je mededeling. Jij hebt al een heel proces doorgemaakt, maar niet voor iedereen is het vanzelfsprekend dat een man en vrouw een relatie kunnen hebben. Veroordeel mensen niet direct, geef ze ook ruimte om deze informatie te verwerken.

4 Zoek lotgenoten
Wees gerust! Je bent niet de eerste die dit meemaakt. Zes à zeven procent van de wereldbevolking (rond de 455 miljoen mensen) zijn je voorgegaan. Er zijn dus genoeg mensen die je kunnen steunen en je wellicht advies kunnen geven bij je coming-out.

Als je het dan eenmaal je omgeving verteld hebt, blijven er nog altijd risico’s op de loer liggen. Niet iedereen kan het waarderen dat je hetero bent. Blijf je vooral hysterisch, verwijfd en kleurrijk kleden, want zodra je de grijze muis gaat uithangen hebben anderen het direct door. Oh, en blijf vooral veel shoppen, rosé en gin-tonic drinken in je vrije tijd. Laat je vooral niet verleiden tot bier drinken en voetbal kijken.

Kort samengevat: denk goed na over je coming-out, praat erover en wees voorbereid op alles wat komen gaat. En wees vooral gelukkig met jezelf!

 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to Mam, pap: ik ben hetero

 1. Ik vind dit een gewelig artikel!
  Helaas is de wereld af en toe zo gek at it soort dingen haast toepasselijk worden. Extremisme is overal, ook in zaken die in essentie goed zijn, zoals het beschermen van LHBT+ rechten, body positivity etc. Ik heb anonieme haatberichten gekregen omdat ik een “fake ally” zou zijn. Waarom? Ik ben cis, hetero, ‘white’ en slank.

 2. Ik vind dit een heel moeilijk en aanstootgevend artikel. In dit land zouden thema’s als deze doodgezwegen moeten worden. Ik ben diep teleurgesteld in de huidige staat van de maatschappij.

 3. @heterosapien: wat vervelend om te lezen dat je het artikel aanstootgevend vind. Ik ben blij dat je ondanks dat je wil dat deze thema’s doodgezwegen worden zelf een reactie plaatst. Hopelijk heb je toch nog iets gehad aan mijn tips.

  @extumblr: dank je wel voor je leuke reactie!

 4. Ik vind het artikel moeilijk te lezen en te begrijpen.
  Jimmy geeft aan dat hij op mannen valt, maar wat is nou de kern van dit artikel?
  Gebaseerd op mijn observaties in de huidige maatschappij, zou het toch juist ‘gek’, ‘vreemd’ en ‘raar’ zijn als je homoseksueel bent en niet als je heteroseksueel bent?

 5. @EenManDieValtOpVrouwen: that’s the point, het is bedoeld om closed minded personen te laten begrijpen tegen welke obstakels LGBTQIA+ aanlopen en er dus een gaypride bestaat (en nodig is), en een straight pride niet.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top