Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Darice de Cuba is webdeveloper bij Profielen. Zij is geboren op Aruba en woont sinds 2000 in Nederland. Ze houdt zich graag bezig met toegankelijkheid en inclusie waarover ze blogt op haar Engelstalige blog. Darice is laat-doof. Naast front-end developer is ze ervaringsdeskundige met expertise in inclusief design.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Mensen met een beperking moeten zelfstandig mee kunnen doen

Gepubliceerd: 12 July 2019 • Leestijd: 2 minuten en 7 seconden • Darice

Als dove werknemer loop ik tegen hindernissen aan op de hogeschool. Het alarm bijvoorbeeld bestaat alleen uit geluid, er zijn geen flitslampen. En toen ik laatst ziek was, werd ik meerdere malen gebeld door de arbodienst. Er staat namelijk niet in mijn werknemersdossier dat ik doof ben.

Het lijken misschien details, maar ze zijn heel belangrijk om zelfstandig te kunnen functioneren. In mijn ervaring houden weinig applicatie-ontwikkelaars rekening met de mogelijkheid dat een klant niet gebeld wil of kan worden. Ziekenhuis, apotheek, UWV, Hogeschool Rotterdam, al die instanties bellen mij in plaats van een e-mail te sturen. Dit gaat fout bij de ontwikkelaar en de opdrachtgever die zich kennelijk niet bewust zijn van de eisen voor een toegankelijke en inclusieve dienst. Want die eisen zijn er zeker en ze zijn serieus.

Toen de AVG (de ‘privacywet’) op 28 mei 2018 van kracht werd, wist iedereen dat. We werden gebombardeerd met e-mails om toestemming te geven en akkoord te gaan met de privacyverklaring van elke instantie en winkel die in bezit is van onze persoonsgegevens. Op 14 juli 2016 al trad een minstens zo belangrijk verdrag in werking: het VN-verdrag Handicap. Maar dat weet nog steeds bijna niemand. Nog minder mensen weten wat het verdrag precies inhoudt en wat de gevolgen ervan zijn. Terwijl het gaat om mensenrechten:

Doel van dit verdrag is het bevorderen, beschermen en waarborgen van de mensenrechten van mensen met een beperking. Centrale begrippen in het verdrag zijn inclusie, persoonlijke autonomie en volledige participatie.https://www.mensenrechten.nl/en/node/918

De gedachte achter het verdrag: mensen met een beperking moeten gewoon zelfstandig mee kunnen doen en mogen niet buitengesloten worden, direct noch indirect. Huisvesting, werk, onderwijs en openbaar vervoer, maar ook diensten en goederen moeten toegankelijk zijn voor mensen met een beperking – zo’n 26 procent van de bevolking in Nederland. Dus ook websites, apps, restaurants, supermarkten, bioscopen.

Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat een restaurant geen hulphonden mag weigeren, openbaar vervoer toegankelijk moet zijn voor iemand met een rolstoel, websites ook ‘zichtbaar’ moeten zijn voor slechtzienden en blinden en video’s ondertiteling of transcripties moeten hebben voor doven en slechthorenden. En het is menens:  je kunt voor de rechter gesleept worden als je deze toegankelijkheid niet biedt.

Voor de Hogeschool Rotterdam houdt het in dat het gebouw, de studiematerialen, examens, Hint en Cumlaude zoveel mogelijk toegankelijk moeten zijn voor iedereen. Denk aan blinden of slechtzienden, doven of slechthorenden of mensen met een motorische beperking. De hogeschool zorgt al voor basistoegankelijkheidsmogelijkheden en hopelijk blijft de HR zich op alle gebieden inzetten zodat werknemers en studenten met een beperking volledig mee kunnen doen.

Studenten die straks het bedrijfsleven ingaan of diensten en producten gaan aanbieden moeten weten dat deze wettelijke verplichting bestaat. Het is goed om toegankelijk te zijn voor iedereen: het is een maatschappelijke verantwoordelijkheid én het kan je meer klanten en een beter product opleveren.

Dus hogeschool: vraag je werknemers en studenten of er informatie over hun beperking opgenomen mag worden in hun persoonlijkdossier. Dat zou mij al die irritante telefoontjes hebben gescheeld. En zorg voor flitslampen overal in het gebouw zodat ik me als dove werknemer (en mogelijk anderen met mij) zelfstandig in veiligheid kan brengen.

Loop jij als werknemer of student ook tegen hindernissen aan op de hogeschool? Laat dan onder in de comments weten wat de HR zou kunnen doen om de toegankelijkheid binnen de instelling voor jou te verbeteren.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Mensen met een beperking moeten zelfstandig mee kunnen doen

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top