Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Renteverhoging studieschuld in strijd met de wet’

Gepubliceerd: 20 May 2019 • Leestijd: 1 minuten en 10 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Als de Eerste Kamer instemt met een renteverhoging op studieschulden willen het Interstedelijk Studenten Overleg en het Landelijk Studenten Rechtsbureau naar de rechter stappen. Het is onwettig dat het onderwijs niet profiteert van de opbrengsten, stellen zij.

Het kabinet wil de rente op studieschulden vanaf 2020 gaan verhogen. Die wordt dan gekoppeld aan de 10-jaarsrente op staatleningen. Oud-studenten met een gemiddelde lening (21 duizend euro) en een bovenmodaal inkomen betalen dan zo’n 12 euro in de maand meer rente. Dat is na 35 jaar aflossen ruim 5.000 euro. Het plan moet de schatkist uiteindelijk zo’n 226 miljoen euro per jaar opleveren.

Hogere rente op studieschuld: alleen regeringspartijen zijn voor

Toegankelijk

Volgens het ISO en de LSR is de voorgenomen maatregel in strijd met het Internationaal Verdrag inzake Economische, Sociale en Culturele Rechten dat Nederland heeft ondertekend. Daarin staat dat het hoger onderwijs voor iedereen toegankelijk moet zijn door ‘een geleidelijke invoering van kosteloos onderwijs’.

Anders dan de opbrengsten van het leenstelsel, die worden geïnvesteerd in het onderwijs, moet de renteverhoging bijdragen aan ‘solide overheidsfinanciën’. LSR-voorzitter Brechje Keukens: ‘Noch de kwaliteit van onderwijs, noch de student profiteert van de renteverhoging. Het spekken van de staatskas met het geld van studenten is daarmee onwettig.’

Protest

Vorige week startten studenten- en jongerenorganisaties samen met GroenLinks een petitie tegen de renteverhoging, die inmiddels bijna 100.000 keer is ondertekend. Ook gaan studenten dinsdag in Amsterdam de straat op om te protesteren tegen het voorstel. Zij hopen de Senaat te overtuigen om tegen de renteverhoging te stemmen.

Studentenpetitie tegen renteverhoging

Onmogelijk is dat niet, aangezien de regeringscoalitie in de Eerste Kamer nog maar een nipte meerderheid van één zetel heeft. Ook binnen die coalitie stuit de voorgenomen maatregel op weerstand. De partijcongressen van D66 en CDA riepen hun senatoren eerder op om tegen de renteverhoging te stemmen.

Eind deze maand buigt de Eerste Kamer zich over het voorstel en de stemming volgt op 4 juni. Als de Senaat instemt, zullen de studentenorganisaties juridische stappen ondernemen.

HOP, Inge Schouten

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top