Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Studenten met lening hebben meer last van stress en prestatiedruk’

Gepubliceerd: 28 January 2019 • Leestijd: 1 minuten en 32 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studenten met een studielening zijn vaker extreem vermoeid en emotioneel uitgeput, blijkt uit een onderzoek in opdracht van het ISO. Ook zouden zij sneller afzien van sociale activiteiten dan niet-leners.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) wilde weten wat de effecten zijn van het leenstelsel op het studentenwelzijn. Het liet onderzoeksbureau Motivaction 563 studenten van hogescholen en universiteiten enquêteren. De helft van hen heeft een lening bij DUO: gemiddeld 450 euro per maand.

Hoge lat

Bijna drie kwart van de studenten die leent, voelt volgens de steekproef meer druk of heeft vaker klachten door het leenstelsel. De helft van hen is extreem vermoeid en 40 procent zegt ’emotioneel uitgeput’ te zijn. Ook maakt een vijfde zich zorgen over het krijgen van een burn-out. Studenten die lenen, hebben meer het gevoel dat ze snel moeten afstuderen vanwege de hoge kosten, dan niet-leners.

Een derde van de studenten met een lening ervaart zowel meer prestatiedruk als toegenomen psychische klachten (denk aan vermoeidheid, stress, depressie). Een even groot deel heeft last van toegenomen prestatiedruk maar ervaart niet vaker psychische klachten. 7 procent heeft alleen meer psychische klachten door het leenstelsel.

‘Ik zie vaak af van nevenactiviteiten omdat ik mij zorgen maak over het oplopen van studievertraging en daarmee een hoge studieschuld’, is een van de stellingen die studenten voorgelegd krijgen. De helft van de leners herkent zich hierin. Hetzelfde geldt voor de stelling: ‘Ik zie vaak af van sociale activiteiten omdat ik mij zorgen maak over de kosten.’ Het is niet duidelijk om wat voor sociale en nevenactiviteiten het gaat.

Opgewekt

Toch is de hele groep geënquêteerde studenten over het algemeen tevreden met zijn situatie. Zij geven hun leven gemiddeld een 7,3. De meesten zeggen op wekelijkse basis vooral opgewekt (79 procent) en ontspannen (77 procent) te zijn. Ook zegt drie kwart van de ondervraagden dat de mogelijkheid van lenen juist goed is. Zonder een leenstelsel kunnen sommigen namelijk helemaal niet studeren.

De steekproef is volgens het ISO het eerste landelijke onderzoek naar de relatie tussen studentenwelzijn en het leenstelsel. Er is al langer aandacht voor de vraag of lenen leidt tot psychische klachten bij studenten. ISO-voorzitter Tom van den Brink concludeert: ‘Lenen raakt studenten ook emotioneel. Dat is met dit onderzoek een feit geworden.’ De studentenorganisatie vraagt de minister dit probleem dan ook te erkennen.

Minister Van Engelshoven betwijfelt of het leenstelsel invloed heeft op het welzijn van studenten. Zij heeft het RIVM gevraagd onderzoek te doen naar stress bij studenten. Dit voorjaar worden de resultaten verwacht.

HOP, Inge Schouten

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to ‘Studenten met lening hebben meer last van stress en prestatiedruk’

 1. Het lijkt of de geschiedenis ons niks leert………… De student met vermogende ouders die de kosten voor hun rekening nemen ligt sociaal/economisch ver voor op de student die het soms met een lening en soms zelfs twee baantjes ‘zelf moet zien te rooien’.

 2. @ Paul Peters

  Gaat het niet om de kans om een opleiding te doen? i.p.v. hoe het gefinancierd wordt? Een collega van mij kan ook een (mooiere) auto kopen en ik helaas niet. sommige mensen hebben meer gelukkig dan anderen. Dat is toch niet erg?

  Hoe zou u het willen vormgeven?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top