Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
13 augustus 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Illutration of authors face

Serge Feldmann is sinds 2011 decaan op locatie Museumpark en blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Recente blogs

Blog

Wat doe jij vanuit angst, en wat omdat je het echt wilt?

Gepubliceerd: 6 May 2019 • Leestijd: 1 minuten en 39 seconden • Serge

Ik word soms zo moe van mezelf. Dan is er iets wat ik leuk vind om te doen, iets wat plezier en ontspanning geeft, en dan wil ik daar weer de beste in worden.

Het is dat stemmetje dat je de innerlijke criticaster kunt noemen. ‘He, gast! Leuk hoor, die schrijverij van je, maar wordt dat wel een beetje gelezen dan? Anders zit je natuurlijk wel je tijd te verdoen. En wanneer komt er een keer boek ofzo?!’

Ik troost mijzelf met het feit dat ik by far niet de enige ben met dit ‘je kunt alles bereiken als je maar je best doet-syndroom’. En misschien is het zelfs waar, maar moet je het daarom ook altijd maar willen?

Op mijn laatste blog kreeg ik veel reacties. Dat is natuurlijk hartstikke leuk – blijk je het inderdaad niet voor niets te doen – maar je krijgt ook reacties als: ‘Moet je méér mee doen!’, of: ‘Wanneer verschijnt je eerste bundel?’ En dan gebeurt het! Het is strelend en leuk om te horen, je wilt de ander en jezelf niet teleurstellen en daarom begin je jezelf te vertellen dat je dit naar een hoger plan moet tillen.

Zo is het ook gekomen dat tegenwoordig half Nederland de marathon van Rotterdam loopt. Zijn allemaal een keer begonnen met hardlopen, zetten een best leuke tijd neer op een trainingsrondje van 8 kilometer, gooiden dat op Facebook en daar waren ze: hartjes, likes, aanmoedigingen, trotse tot tranen toe geroerde moeders en oma’s. ‘Ga door! Je kunt het! Doe het voor ons!’ En in je hoofd zie je jezelf al in slow motion, onder hysterisch gejuich van het publiek, de laatste meters rennen naar de finish.

Maar stel dat er niemand staat te kijken bij die marathon. Dat je nergens je eindtijd kunt posten. Dat je het enkel moet hebben van de voldoening van de prestatie zelf. Zou je het dan nog steeds doen? Ik beloof je één ding: neem afscheid van alle dingen die je niet echt vanuit je eigen waarden en belangstelling doet, en je houdt heel veel tijd over.

Die criticaster, die we feitelijk allemaal hebben, wordt enkel gedreven door angst. De angst om niet te voldoen aan de eisen en verwachtingen van jezelf en/of anderen. En de angst om buiten de groep te vallen. Hij praat je schuld en schaamte aan. Als dit, dan dat. Je kunt er de ‘gezonde volwassene’ in jou tegenover zetten. Die heeft enkel jouw welzijn voor ogen. Die zal je zeggen: ‘Doe wat jou energie geeft, wat je inspireert en ontwikkel wat voor jou werkelijk belangrijk is.’

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top