Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Vivian van Leeuwen is haar lerarenopleiding Nederlands aan het afronden. Ze heeft lichamelijke beperkingen. Lees haar eerder verschenen blogs.

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Zo groen als gras… of misschien toch niet

Gepubliceerd: 14 May 2019 • Leestijd: 1 minuten en 24 seconden • Vivian

‘Pap, daar word je ziek van!’ Als ukkepuk zei ik dat tegen mijn vader die al zo lang ik me kon herinneren behoorlijk veel rookte.

Ik vond het vies. Zag al heel jong de dreigende teksten op sigarettenpakjes en ik wist dat het ongezond was. En dus probeerde ik mijn vader ervan af te krijgen, wat op mijn negende eindelijk lukte dankzij een gezamenlijke deal: hij stoppen met roken, ik stoppen met de fopspeen die ik toen nog had.

Nu, bijna zestien jaar later, heb ik nog weleens bizarre dromen waarin mijn vader opeens weer rookt. Maar die felle antirookhouding van toen heb ik niet meer. Ik erken dat mensen het lekker zelf moeten weten. Grootschalige antirookcampagnes en elk nieuw rookverbod juich ik overigens nog altijd luidkeels toe. Want ik vind het nog steeds vies en ongezond, en ik ben nog steeds trots dat ik mijn vader van het roken heb afgeholpen.

Zelf heb ik heel lang absoluut geen behoefte gehad aan roken of andere drugs. Ik zag het overal, maar voelde zelf nooit het verlangen om het te proberen. Zelfs niet toen ik op mijn vijftiende een vriendje kreeg dat blowde, zelfs niet toen ik begon met studeren en in de ‘experimenteerfase’ kwam.

En nog steeds niet: ik hoef niet zo nodig te experimenteren. Ook niet met alcohol: ik vind wijntjes lekker – tot grote hilariteit van mijn arts toen ik zestien was – en cocktails inmiddels ook, maar nooit lekker genoeg voor meer dan een bodempje.

Nog nooit dronken geweest. Nog nooit geblowd of andere drugs gebruikt. Zo braaf als maar kan en zo groen als gras.

Nou ja… misschien toch niet helemaal. Want toen ik voor mijn 23e verjaardag voor het eerst ging stappen met mijn zus en een stel gezamenlijke vrienden, heb ik één enkel trekje van een sigaret genomen. Om te zien hoe dat nou was, hoe dat nou voelde. Om uit te proberen, vooruit, te experimenteren. En daar heb ik geen seconde spijt van gehad, maar ik heb het ook geen seconde opnieuw willen doen.

Ik vind het wel best zo: geef mij maar een bodempje wijn of gin-tonic om mee te proosten op het leven. Hoe groen of doorgewinterd ik dan ben, maakt me weinig uit.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Zo groen als gras… of misschien toch niet

 1. Hier ook zo groen als gras, zelfs geen trekje van een sigaret en dronken ben ik nog nooit geweest. Waarom zou je ook? Er is altijd een negatief effect na het gebruik van drugs die erger kan zijn dan het positieve effect. Documentaires van heroïneverslaafden geven een goed beeld wat drugs met je kan doen. En ieder om mij heen die ik alcohol zag gebruiken zag ik ook veranderen. Beter gewoon afblijven. Je mist er niets aan. Het maakt je elven niet beter of mooier.

 2. Ik hoop wel dat ook mijn wil om te stoppen ook heeft bijgedragen om nooit meer een sigaret op te steken….
  Maar je hebt gelijk, je hebt je vader weten over te halen en daar ben ik vandaag de dag nog steeds heel blij om!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top