Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Serge Feldmann was van 2011 tot 2024 studentendecaan op de HR en is nu senior beleidsadviseur studentenwelzijn. Hij blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Zo voorkom je de winterblues

Gepubliceerd: 7 January 2019 • Leestijd: 1 minuten en 26 seconden • Serge

Heb jij al een winterdip? Meestal slaat hij na de feestdagen toe. Langzaam kruipt hij onder je huid en neemt je brein over. Ik weet er alles van: got the T-shirt. Ik draag het alleen allang niet meer. Hoe krijg je dat shirt voorgoed in de zak van Max? Met deze drie mindsets gaat het vast beter.

Mindset 1: Zonder de nacht geen sterren
Genot bestaat alleen bij de gratie van z’n afwezigheid. Juist omdat we weten hoe het is om in kou en donker te leven, en de natuur kunnen zien sterven en opleven, kunnen we lente en zomer ervaren zoals we nu doen. Ofwel: We ervaren alleen geluk omdat we ook pijn, verdriet en frustratie te verduren krijgen.

Mindset 2: Hoe meer je vasthoudt, hoe meer je lijdt
We hebben een sterke neiging om vast te houden en na te jagen wat we prettig vinden. Die sterke gehechtheid maakt ons kwetsbaar voor de afwezigheid van dat geluk, genot of die prettige zaken. Hoe meer het je lukt om te genieten zonder je eraan vast te klampen, hoe beter je in staat bent het los te laten. En je weet, het komt vanzelf weer een keer.

Mindset 3: Benoem wat positief is en waar je dankbaar voor bent
Ons brein heeft vanuit de fabrieksinstellingen de irritante neiging om dat wat negatief is te accentueren. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het dagelijks bewust (mentaal) benoemen van positieve aspecten of jezelf dagelijks de vraag te stellen waarvoor je dankbaar bent, significant bijdraagt aan welzijn en geluksgevoel. En dat kan echt zo klein en groot zijn als ‘ik ben blij dat ik vandaag deze heerlijke warme trui aan heb’ tot ‘wat heb ik het toch goed dat ik het warm en gezellig kan maken, een dak boven mijn hoofd heb en genoeg te eten heb’.

Natuurlijk is er ook onze biologie. Veel mensen in Nederland komen standaard vitamine D tekort. Deze vitamine maken we vooral aan door dag- en zonlicht. Naast voldoende buiten zijn, kan het nooit kwaad om juist in deze periode vitaminen bij te slikken.

Iets anders om het leed dat winterblues heet te verzachten, is je af en toe bewust te zijn van de vraag met hoeveel andere mensen op de wereld je deze stemming nu deelt. En welk getal er ook bij je opkomt, het is aanzienlijk. Het laat zien dat het enerzijds de menselijke natuur is en er dus niets mis is met je, anderzijds geeft het steun te weten dat er velen met jou zijn.

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top