Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Seema (20) is vierdejaarsstudent verpleegkunde en zat een tijdje thuis met corona. Ze schrijft hier over haar ervaringen in de zorg in crisistijd.

Recente blogs

Blog

Ben ik verwend? Overdrijf ik? Hoe kan ik zorgen zonder Dove?

Gepubliceerd: 12 May 2020 • Leestijd: 1 minuten en 22 seconden • Seema

Na de turbulentie in het ziekenhuis ging ik afstuderen in het verpleeghuis. Daar hadden we Palmolive. Palmolive voor zachte handjes. Wij, het verplegend personeel, kregen te horen dat we veelvuldig de handen moest wassen.

Ik hield stiekem meer van Dove, dus dat was jammer natuurlijk. Nee hoor, grapje, handalcohol, dát wilde ik graag. Maar die was nergens te bekennen op de afdeling.

Ik ben een verwend meisje geweest in het ziekenhuis, met alle beschermende middelen en om de meter een pompje met handalcohol. Ik veronderstelde, toen ik in het verpleeghuis kwam, dat Palmolive, hoe zacht ook, geen virussen en bacteriën doodt, dus voelde ik enig onbehagen over de hygiëne in het verpleeghuis.

Als zorgmedewerker moet je soms wel vijf keer per bezoek aan een cliënt je handen ontsmetten. Heb je de cliënt aangeraakt? Desinfecteren. Oppervlak aangeraakt? Nog een keer. In contact geweest met lichaamsvloeistoffen? Etcetera. Bij gebrek aan een snelle desinfectant (handalcohol!!!) moet je dus eigenlijk steeds je handen wassen. Soms stond die zeep niet eens op de kamer van een cliënt, maar alleen in de zusterpost. Loop je dan honderdvijftig keer per dag naar de zusterpost heen en weer om je handen te wassen? Hygiënisch werken zonder spullen is nog niet zo gemakkelijk.

Zo lieten we door een tekort aan schorten ons schort achter in de kamer van de cliënt. Bijvoorbeeld op tafel, bij gebrek aan een kledinghangertje. Is dat hygiënisch? En als collega’s dan elkaars schort hergebruiken? En waar en hoe bewaar je eigenlijk het best je spatbril?

Ik heb er maar twee weken – zes stagedagen – rondgelopen voor ik zelf ziek werd. Dat waren zes gekke dagen. Ik was die dagen veel aan het lobbyen voor meer Dove op de afdeling. Oké: handalcohol. Maar ook na de eerste coronaverdachte kwam die handalcohol er niet, zei het management. Toen hebben we het er in goed overleg maar op gehouden dat we nog vaker onze handen moesten wassen.

Overdrijf ik? Misschien hoor. Ik weet het ook niet. Maar wat ik steeds opvallender vind is dat heel Nederland binnen moet blijven om kwetsbare ouderen te beschermen, terwijl wij, die de meest kwetsbaren moeten verplegen, zelf maar moeten uitzoeken hoe je dat doet, hygiënisch werken.

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

8 Responses to Ben ik verwend? Overdrijf ik? Hoe kan ik zorgen zonder Dove?

 1. Heel interessant om te lezen vanuit het perspectief van de verpleegster. En natuurlijk is het belangrijk om de gezondheid te verzekeren van de patiënten maar óók dat van het personeel! Blijf vooral doorgaan met de blogs en wordt gezond. Hopelijk wel lekker Dove thuis!

 2. this gurl can write!!!!! echt belachelijk die slechte hygiene …

 3. Weer super leuk om te lezen!

  Wat erg!
  Maar zie het zo, bij twijfel, als je er corona van krijgt dan overdrijf hoogstwaarschijnlijk je niet ..

 4. Allereerst wil ik je bedanken voor je moed en energie die je steekt in deze blogs, daarnaast mag er ook iets gezegd worden over je consistentie.

  Dit artikel ontneemt mij van mijn woorden. Ik was in de veronderstelling dat de hygiëne binnen de zorg tip top is, maar in jouw geval valt dat nog wel eens tegen. Moedig dat je je hierover uitspreekt. Transparantie vanuit het beroepsveld ontbreekt nog veel te vaak naar mijn mening. Vooral omdat ik interesse heb in het beroep als verpleegkundige. Jouw column schetst een reeële beeld over de ontwikkelingen in de zorg op dit moment. Wat mij goed voorbereid op de toekomst in dit beroepssector.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top