Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 september 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Illutration of authors face

Serge Feldmann is sinds 2011 decaan op locatie Museumpark en blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Recente blogs

Blog

En hij sliep nog lang en gelukkig (vervolg)

Gepubliceerd: 17 February 2020 • Leestijd: 1 minuten en 19 seconden • Serge

‘Mijn hoofd hoeft het kussen maar te raken en ik val in slaap.’ Ik kan die mensen wel wat aandoen. Zeker als ze er nog aan toevoegen: ‘En het maakt echt niet uit waar of hoe laat; ik slaap altijd!’ Ik blijk ondertussen zelf heel succesvol bij het proberen niet in slaap te vallen.

Eenmaal wanhopig wil je alles geloven en proberen. Zo las ik dat wetenschappelijk bewezen is dat de geur van lavendel helpt sneller in slaap te vallen en de kwaliteit van de slaap verdiept. ‘Vooral met deze speciaal samengestelde lavendelolie in de vorm van een spray die je ruimschoots op je hoofdkussen spuit.’ En zie al die 5 sterren reviews. Doet u mij die! Ja, graag die extra voordelige XL-fles van net geen 50 euro. Wat is 50 euro tegenover een goede nachtrust; peanuts!

Eindelijk word ik er ook zo een van ‘ik hoef mijn hoofd maar op het kussen te leggen en …’ FLATS! Met een natte bakkes lig je voortdurend te vechten tegen een niesaanval door de penetrante lavendelgeur. Wel een zacht huidje. Dat wel. En de illusie dat je in Frankrijk midden in de lavendelvelden je tentje hebt opgezet.

Slaapmiddeltjes, al dan niet natuurlijk, zijn big business. Ze helpen doorgaans niet, of hoogstens als placebo.

Tijd voor draconische maatregelen! De online slaapcoach. Die droeg mij eerst op een week lang een slaapdagboek in te voeren. Hoe vaak en lang lig je wakker, hoe laat slaap je in, ontwaak je, et cetera.

Na een week kwam daar een slaapprogramma uit. In mijn geval: om 00.00 naar bed, om 06.30 op en als ik langer wakker ben dan 20 minuten, uit bed voor 30 minuten. Ik doe het bij aanvang van de kerstvakantie zodat ik geen verplichtingen heb. En dat was maar goed ook. De eerste nachten waren een ramp. En dan zit je om 06.30 uur in je badjas aan een lijntje pure koffie, rillend van de slaap, en moet je nog 17 uur wakker blijven. Hoe dan?!

Maar samen met de juiste medische ondersteuning is daar een ruime week later het omslagpunt. Mijn lichaam weet het is nu of nooit: slapen! En met iedere volgende nacht groeit niet alleen mijn vertrouwen maar ook de kwaliteit van mijn slaap en het plezier erin. Echt, mijn hoofd hoeft het kussen maar te raken …

 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top