Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 december 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Illutration of authors face

Ramona is vierdejaars student ruimtelijke ontwikkeling. Met haar blogs wil ze je meer laten zien over de ruimtelijke ontwikkeling in steden en meenemen in haar leven als student.

Recente blogs

Blog

Er is echt altijd tijd genoeg voor jezelf

Gepubliceerd: 30 October 2020 • Leestijd: 1 minuten en 30 seconden • Ramona

Krijg jij ook de zenuwen van de nieuwe coronamaatregelen? Alles is in één keer weer terug bij af. Je denkt net dat het weer normaal wordt en dan valt alles weer in duigen. Je weet niet meer hoe je ermee om moet gaan en begint stress te krijgen.

Die stress ervaren we allemaal, over corona, maar ook over duizend andere dingen. Stress voelen is iets heel normaals, al is de ene er gevoeliger voor dan de ander. Een beetje stress is ook helemaal niet erg, maar wat als het te veel wordt en je het niet meer aankan?

Ik heb zelf een periode gehad waarin ik zoveel stress ervaarde, dat ik er echt ziek van werd. Het gebeurde vlak voor de deadline van een project. Ik had me zo druk gemaakt over onze samenwerking, dat het in combinatie met mijn privéleven even te veel werd. En wat had me dit opgeleverd? Ik zat thuis en kon niks meer, helemaal niks. Op dat punt besloot ik het allemaal anders aan te pakken.

De oplossing zat voor mij in het keuzevak mindfulness. Ik leerde de signalen die te veel stress aankondigen beter begrijpen en herkennen. Dit is precies waar mindfulness om gaat: stilstaan in het hier en nu, en zo leren luisteren naar je lichaam. Het gaat daarbij niet alleen om het luisteren, maar vooral het bewustworden van de ervaring op dit moment.

Ik zelf heb hierdoor geleerd om stress eerder te herkennen. En dat herkennen is één van de belangrijkste punten, want dan kan je  actie gaan ondernemen.

Wat mij heel erg helpt is om even een adempauze te nemen. Dit kan in de vorm van yoga of meditatie, maar je zou ook even kunnen gaan wandelen of iets voor jezelf kunnen doen. Begin een nieuwe hobby en gun jezelf hier de tijd voor.

Een belangrijke les die ik geleerd heb: er is echt altijd tijd genoeg voor jezelf, ook al denk je van niet. Je moet de rustmomenten inplannen, en dan merk je vanzelf dat je hier echt wel tijd voor hebt.

Mijn advies aan iedereen die stress ervaart, door wat dan ook: zoek hulp! Dit kan door middel van het keuzevak mindfulness, maar je kunt ook een cursus mindfulness elders volgen. Ook zou je kunnen denken aan het volgen van yoga- of meditatielessen. Probeer vooral uit en kijk wat het beste bij jou past, dan kun je echt innerlijke rust vinden.

Ook jij kunt mindful zijn! Durf die stap te zetten en breng rust in je leven. Succes!

 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Er is echt altijd tijd genoeg voor jezelf

  1. Wow Ramona mooi verwoord en je hebt gelijk zit het even niet mee zoek de positieve dingen op die je erdoorheen helpen. Top gedaan

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top