Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Ex-directeur HR ook in hoger beroep veroordeeld voor verduisteren 105.000 euro

Gepubliceerd: 27 March 2020 • Leestijd: 1 minuten en 37 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Ook in hoger beroep is oud RBS-directeur Cees van der Kraan schuldig bevonden aan oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Volgens de rechtbank is er geen twijfel dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan deze ‘zeer ernstige feiten’.

Van der Kraan werd in september 2016 op non-actief gesteld omdat zijn toenmalige mededirecteur onregelmatigheden in de administratie had ontdekt. Bedrijfsrecherchebureau Hoffmann begon een onderzoek waaruit bleek dat de directeur de Hogeschool Rotterdam had bestolen.

Op basis van de rapportage van Hoffmann deed de HR aangifte en in december besloot de rechter dat het contract van de directeur ontbonden kon worden. Het Openbaar Ministerie startte een onderzoek. De politie heeft Van der Kraan vier keer ondervraagd en ook werden zijn werkmail en privégeldstromen onder de loep genomen.

28 fakefacturen

Een jaar later werd de oud-directeur door de Rotterdamse rechtbank schuldig bevonden aan oplichting, valsheid in geschrifte, verduistering in dienstverband en witwassen. Als directeur van de Rotterdam Business School (RBS) zou hij van 2013 tot 2016 28 fakefacturen hebben opgesteld die hij op z’n eigen bankrekening liet uitbetalen.

Volgens Van der Kraan waren deze facturen voor promotiewerkzaamheden in Midden- en Zuid-Amerika. De werkzaamheden kostten de hogeschool in totaal iets meer dan 105.000 euro en er is geen bewijs dat deze werkzaamheden ooit zijn verricht. De rechter achtte bewezen dat Van der Kraan zichzelf heeft verrijkt met het gefactureerde geld en veroordeelde hem tot 12 maanden cel en terugbetaling van het verduisterde bedrag.

Hoger beroep

Van der Kraan ging in beroep en het duurde lang voordat de zaak behandeld kon worden. De eerste keer dat het hof bij elkaar kwam voor de inhoudelijke behandeling van de zaak, werd de zaak aangehouden omdat de oud-directeur geen advocaat kon vinden om hem te verdedigen. De tweede keer werd de zaak aangehouden omdat de oud-directeur zelf niet aanwezig kon zijn. Pas in 2020 kon de behandeling van het beroep plaatsvinden.

In het Haagse gerechtshof gaf Van der Kraan op 4 maart toe dat hij ‘fout is geweest’ door valse facturen op te stellen en aan zichzelf uit te laten betalen. ‘Als ik moet zitten, dan zit ik.’ Maar hij is geen uitgekookte crimineel die de hogeschool op ‘slinkse’ wijze heeft opgelicht, herhaalde hij keer op keer.

12 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 voorwaardelijk

Drie weken na de zitting liet het hof weten dat het Van der Kraan schuldig acht aan alle feiten die hem ten laste zijn gelegd. Hij moet het bedrag dat hij verduisterd heeft, plus de rente sinds 10 augustus 2017, terugbetalen en hij is veroordeeld tot een jaar celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

De volledige geanonimiseerde uitspraak is hier terug te lezen.

Tekst: Redactie Profielen
Illustratie: Demian Janssen

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Ex-directeur HR ook in hoger beroep veroordeeld voor verduisteren 105.000 euro

 1. Het is nu ook duidelijk waar Cees die Hummer – en de bijbehorende brandstof kosten – van betaalde.

 2. Wel lef om na deze handelingen in hoger beroep te gaan….Kansloos en nog meer schade voor HR

 3. Als ik het goed begrijp zal hij niet ‘gegijzeld’ worden als hij het gestolen geld niet terugbetaalt. Omdat hij 65 jaar oud is en geen vermogen heeft? Dat is een kwestie van goede deurwaarder erbij halen (en 10% commissie geven). Meer dan 5 onderbroeken, twee eettafels, een pc, etc etc heeft mij niet nodig. Zou nog best wat geld kunnen opbrengen. Hij kreet een mooi pensioen toch?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top