Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
4 oktober 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foto van Rein Smeets op het strand met een visje in zijn handen

‘Geef ons heden ons dagelijks brood, en af en toe een watersnood’

Dutch Wavemaker Rein Smeets begint na de zomer aan het laatste semester van zijn hbo master River Delta Development. ‘Je trekt als een soort nomade door de delta en studeert op drie verschillende plekken.’

‘Tijdens mijn bachelor watermanagement ben ik anders gaan kijken naar het landschap om me heen. In het eerste jaar ging ik iedere dag met de trein van Breda naar Rotterdam. Dan rij je over de Merwedebrug over het Hollands Diep. Voorheen zag ik gewoon water, maar nu ging ik steeds meer de functies van zo’n rivier zien. De scheepvaart, de natuur, en ook de Biesbosch dat als drinkwatervoorziening fungeert voor de Randstad. Je gaat zien hoe systemen aan elkaar gekoppeld zijn.

‘Je gaat zien hoe systemen aan elkaar gekoppeld zijn.’

‘Het internationale aspect van watermanagement vind ik ook interessant. In mijn derde jaar ben ik naar Indonesië geweest. Echt super gaaf. Ik ontdekte dat veel dingen die in Nederland vanzelfsprekend lijken, in andere delen van de wereld dat zeker niet zijn. Je kan echt een bijdrage leveren met de kennis die je hebt opgedaan tijdens de studie.

‘Het internationale aspect van watermanagement vind ik ook interessant.’

‘Toen ik terugkwam uit Indonesië ben ik twee jaar ambassadeur geweest voor Topsector Water. Tegenwoordig ben ik ambassadeur van Dutch Wavemakers. Deze organisatie brengt studenten en watersporters bij elkaar om bewustwording te creëren over water- en energievraagstukken bij jongeren. De watersporters en studenten krijgen via een online cursus allemaal dezelfde opleiding. Deze kennis dragen we over aan jongeren tijdens scholenprogramma’s of grote watersportevenementen zoals de Volvo Ocean Race.

‘Het is een leuke club en iedereen kent elkaar. De sporters vertellen over het aangaan van uitdagingen, doorzetten, en welke obstakels je moet overbruggen om het topsportniveau te bereiken. Dat is heel inspirerend en nuttig, want tijdens je studie moet je ook leren omgaan met de nodige obstakels. Wij kunnen op onze beurt de watersporters helpen door onze kennis over te dragen, en ze te inspireren over wat ze eventueel na hun sportcarrière kunnen doen in het werkveld.

‘De ambassadeurschappen zorgden dat ik in een nuttig netwerk terechtkwam.’

‘De ambassadeurschappen zorgden dat ik in een nuttig netwerk terechtkwam. Het was interessant om met mensen in contact te komen die al een universitaire studie volgden in de watersector. Als hbo-student met ambitie kan je zo peilen wat die studie nou precies inhoudt en er vragen over stellen. Zo ontdekte ik dat de hbo-master River Delta Development het beste aansloot bij mijn ambities.

‘De master duurt anderhalf jaar. In die tijd trek je als een soort nomade door de delta en studeer je op drie verschillende plekken. De eerste zes maanden heb ik in Zeeland gewoond. We gingen veel op pad en daardoor leerde ik het kustsysteem nog beter kennen dan ik al deed. Dit semester zit ik in Velp en leer ik over het rivierensysteem en na de zomer zit ik weer in Rotterdam voor het laatste halve jaar. Hier gaan we onze kennis over kust- en rivierenlandschap combineren met de stedelijke problematiek. Uiteindelijk moet ik een position paper schrijven waarin ik uiteenzet waar ik mezelf zie in het toekomstige werkveld.

‘Soms is er een crisis nodig voor verandering.’

‘We worden opgeleid als facilitators of change en ik geloof zeker dat jongeren die nu in opleiding zijn veel mogelijkheden hebben om veranderingen door te voeren. De watersector is namelijk behoorlijk vergrijst. Alleen heb ik gedurende mijn masterstudie geleerd dat veranderprocessen gemiddeld zo’n dertig jaar duren.

‘Misschien dat de coronacrisis ons tot snellere acties kan dwingen om de problemen rondom klimaatverandering aan te pakken. Het is een goed moment om te reflecteren en dingen anders aan te pakken. Soms is er een crisis nodig voor verandering. Niet voor niets is een bekend gezegde in de watersector: “Geef ons heden ons dagelijks brood en af en toe een watersnood”.’

Tekst: Wietse Pottjewijd
Foto: Via Rein Smeets

Ken jij of ben jij iemand die met zijn / haar verhaal op Humans of HR thuishoort? Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl om een afspraak te maken.
Gepubliceerd: 26 June 2020 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top