Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 januari 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

GroenLinks wil kristalheldere wet voor bindend studieadvies

Gepubliceerd: 20 November 2020 • Leestijd: 1 minuten en 33 seconden • Nieuws

Onder welke voorwaarden mag een opleiding zwakke studenten wegsturen aan het einde van hun eerste studiejaar? Op zijn minst zou de begeleiding ‘aantoonbaar’ goed moeten zijn, vindt GroenLinks.

Donderdag sprak de Tweede Kamer opnieuw over het bsa. Door corona heeft de Hogeschool Rotterdam besloten het bsa voor eerstejaars uit collegejaar 2020-2021 een jaar uit te stellen.Vorig jaar werd het bsa geschrapt. De discussie over het bsa post-corona gaat ondertussen door.

Het bindend studieadvies ligt in de politiek al een tijd onder vuur, maar voorlopig mogen hogescholen en universiteiten studenten aan het einde van het eerste studiejaar wegsturen als ze niet genoeg studiepunten hebben behaald. Voor afschaffing van dat systeem is nog geen meerderheid, ziet GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld. Daarom wil ze iets anders bereiken: verduidelijking in een amendement.

In een Kamerdebat met de minister stelde ze donderdag een aanpassing van de wet voor, zodat de rechten en plichten van studenten en opleidingen netjes op een rij staan. Belangrijkste punt: de opleiding moet ‘aantoonbaar’ zorgen voor goede voorzieningen, waaronder ondersteuning en studiebegeleiding.

Niet welkom

‘Het kan natuurlijk niet zo zijn dat je nog nooit je studieadviseur hebt ontmoet en dat je aan het einde van het jaar een brief krijgt dat je niet meer welkom bent aan je opleiding’, lichtte Westerveld in het Kamerdebat toe.

Harry van der Molen (CDA) had zijn twijfels: hoe toon je aan dat er voldoende begeleiding was? Dat mag toch geen probleem zijn, antwoordde Westerveld, want iedereen wil dat de begeleiding goed is.

Dennis Wiersma (VVD) wilde weten of het amendement het wantrouwen tussen studenten en docenten zou kunnen voeden en de werkdruk verhogen. Moeten docenten straks alles wat ze doen administreren, alleen maar om aan te tonen dat de begeleiding in orde is?

Dat is niet de bedoeling, legde Westerveld uit, want bij verreweg de meeste opleidingen is er weinig aan de hand. Het amendement zou alleen gevolgen hebben voor een paar opleidingen die hun zaken niet op orde hebben. Het kon Wiersma niet helemaal overtuigen.

D66-minister Van Engelshoven voelde er wel iets voor. ‘Alles wat daar staat is waar instellingen nu ook aan gehouden zijn’, zei ze in haar reactie. ‘Het staat op deze manier heel overzichtelijk bij elkaar in de wet.’

Verduidelijkt

Dus krijgt de motie, zoals dat heet, ‘oordeel Kamer’. Dat maakt de kans groter dat het amendement dinsdag inderdaad wordt aangenomen. En dan verandert er dus weinig, maar de rechten en plichten van studenten en instellingen zijn dan verduidelijkt.

Tekst: HOP, Bas Belleman/Profielen

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top