Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 december 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hogeschool Rotterdam stelt bindend studie advies (bsa) uit voor eerstejaars

Gepubliceerd: 12 November 2020 • Leestijd: 1 minuten en 34 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Ook dit collegejaar hoeven eerstejaars vanwege de coronacrisis niet aan de bsa-norm te voldoen. Vorig jaar werd het bindend studieadvies geschrapt, dit jaar wordt het uitgesteld. 

Studenten die in september 2020 aan hun studie zijn begonnen, krijgen een jaar langer de kans om de benodigde studiepunten te halen. In het tweede jaar worden er dus wel eisen gesteld aan het aantal studiepunten dat de studenten moeten halen.

Welke regeling hiervoor precies gaat gelden, moet nog worden bepaald. Docenten en studieloopbaancoaches blijven met studenten in gesprek over het voortzetten van hun studie als in het eerste jaar niet alle vereiste punten zijn gehaald.

Hoe de Hogeschool Rotterdam omgaat met studenten van wie het bsa afgelopen collegejaar is vervallen, is nog niet duidelijk. Daar wordt volgens de woordvoerder nog over gesproken.

Hogescholen vs. universiteiten

In maart van dit jaar bleek dat hogescholen en universiteiten verschillend denken over de toepassing van het bindend studieadvies in coronatijd. De hogescholen besloten al snel dat het bsa voor alle eerstejaars moest worden uitgesteld. Iedereen mocht door naar het tweede jaar en de ontbrekende vakken later inhalen.

Een deel van de universiteiten voer een andere koers. Wageningen bijvoorbeeld verlaagde de norm voor het bsa, maar schafte het niet af. Andere universiteiten gingen checken of de vertraging die studenten opliepen wel echt door de coronacrisis kwam.

In het bijgewerkte ‘servicedocument’ voor het hoger onderwijs blijkt die verschillende benadering opnieuw. Het hbo geeft alle eerstejaars nu al uitstel van het bsa, maar de universiteiten zien daar geen aanleiding voor. ‘Aangezien het universitaire onderwijs aan eerstejaars vrijwel volledig wordt aangeboden en er afgelopen studiejaar bij eerstejaars nauwelijks studievertraging is ontstaan, verwachten universiteiten vooralsnog geen studievertraging bij de huidige eerstejaars.’

In de knel

Ze blijven het studieaanbod en de studievoortgang van studenten nauwkeurig monitoren. Indien nodig zal ‘een specifieke opleiding’ alsnog een coulancemaatregel nemen voor eerstejaars. En als individuele studenten in de knel komen, kan het bsa altijd worden uitgesteld, maar dat is business as usual.

De Landelijke Studentenvakbond is teleurgesteld. ‘De situatie voor de huidige eerstejaars is alleen maar ingewikkelder geworden omdat zij helemaal geen onderwijs buiten de coronacrisis kennen’, zegt voorzitter Lyle Muns. Ook vindt hij het vreemd dat de hogescholen wel generiek uitstel verlenen en de universiteiten niet.

Naar aanleiding van de coronacrisis is er veel discussie over het bsa. De Tweede Kamer wil dat minister Van Engelshoven met de instellingen gaat praten over de afschaffing ervan. Zij voelt er wel wat voor, maar het hoger onderwijs heeft grote bedenkingen.

Tekst: HOP, Hein Cuppen/Profielen

 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top