Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Nikky is begin 2021 gestopt met haar opleiding medische hulpverlening. Zij schrijft over de overstap naar een andere studie en haar (studenten)leven.

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Het gaat helemaal niet om de reis!

Gepubliceerd: 2 November 2020 • Leestijd: 1 minuten en 19 seconden • Nikky

Fantastisch! Kamperen in Frankrijk. Het was elk jaar weer feest toen ik klein was. Heerlijk de hele dag bommetjes doen in het zwembad, ’s avonds spelletjes doen en tussendoor wegdromen in een boek. Waar ik minder warme herinneringen aan heb is de reis eraartoe.

Samen met mijn broertje, mijn zus en alle spullen die niet in de kofferbak pasten, zat ik op de achterbank gepropt. Dit zorgde natuurlijk voor de nodige irritaties tussen ons drie en we maakten veel ruzie. Tot overmaat van ramp was ik ook nog wagenziek.

Aan dit moment moet ik altijd denken als mensen zeggen ‘het gaat niet om de bestemming, het gaat om de reis’. Vooral als dit cliché wordt opgelepeld als het om studeren gaat.

De studententijd zou de mooiste tijd van je leven moeten zijn. Mensen associëren dit met veel feesten en/of veel extra-curriculaire activiteiten. Je moet vooral een bestuursjaar doen, een semester naar het buitenland en vanuit het café de collegezaal inrollen.

Zo klinkt het wel leuk, maar dit is niet hoe ik mijn schoolcarrière ervaar. Ja, er zijn zeker leuke momenten. Er is interessante lesstof en de tussenuren met mijn klas zijn vaak heel gezellig (nou ja, vóór corona dan). Net zoals ik ook best even gezellig ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet’ kon spelen met mijn zus. Helaas ging dit gepaard met de onvermijdelijke ruzie over de kleur van die ene auto – bordeauxrood of paars.

De gezellige momenten op school hebben een zure nasmaak als ik thuis het huiswerk nog moet doen dat ik heb uitgesteld. De interesse in de lesstof verdwijnt als je het krampachtig in je hoofd probeert te stampen. En oh ja, ik heb altijd stress over geld en ik heb altijd een volgende deadline in mijn achterhoofd.

Er zijn vast veel mensen die hun studententijd bijna net zo leuk vinden als een rondreis door zuidoost Azië, maar ik denk ook dat er meer mensen zijn die dat niet hebben. Mensen die vier jaar lang hun ogen op de prijs gericht hebben: de leuke baan. En het vooruitzicht om na een lange werkdag op de bank te ploffen zonder drie deadlines aan je hoofd te hebben. Dat voelt bijna als vakantie.

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Het gaat helemaal niet om de reis!

  1. Strak in 4 jaar klaar, op je 21e een baan, dan kan je je 50-jarig dienstverband misschien nog ergens halen. Prima als dat je ambitie is, maar als je geen feestje kan vieren, zonder de volgende dag krampachtig te stressen over geld of een deadline, is dat niet heel gezond. Elke donderdag de Skihut uitspelen of 2 jaar backpacken in zuidoost Azië om jezelf te ontdekken hoeft ook niet de ambitie te zijn, maar dit is wel een periode van je leven, waarin het veel makkelijker is om eens een dagje of zelfs een weekje lekker te doen waar je zin in hebt. Nogmaals: ieder z’n ding, maar als je van je studentenperiode een middelbare school XL maakt, denk ik dat je uiteindelijk toch ergens spijt zal gaan voelen. Die leuke baan is er een jaar later ook nog wel.

  2. Ik dacht altijd dat ik de enige was die zo erover dacht. Maar blijkbaar ben ik niet de enige. Wat een goed gevoel om dat te weten.

  3. Zoveel studenten, zoveel karakters en leefwijzen. Bedenk wel dat studeren niet ophoudt, het gaat door tot aan je pensionering, ergens omstreeks 2070. Werken neemt ook stress mee. Deadlines blijven je achtervolgen. Houd ik die baan wel, want de hypotheek of huur moet worden betaald.

  4. Heb vertrouwen in jezelf, vind uit hoe je dat allemaal voor jezelf een beetje ok organiseert. Natuurlijk wil je in 4 jaar klaar zijn. En je hebt misschien geen ouderbijdrage? Als je het echt alleen doet omdat je gelooft dat een/ je studie de enige manier is om een leuke baan te gaan doen is mijn tip om iets ruimer te kijken en jezelf meer toe te staan en te gunnen.
    Nog een tip: Heb je al een Kahoot of andere quiz vóór en met medestudenten gemaakt/ gedaan om de stof in je hoofd te krijgen? kun je een beetje surrogaat gezelligheid online mee creeren misschien.
    En wat Pablo zegt onderschrijf ik + er zijn over het algemeen geen herkansingen als je werkt, tijdens je studie wel. een keer herkansen is geen wereldramp. wel een planningsuitdaging misschien?
    Heel veel succes met je studie zeker nu tijdens deze Coronacrisis!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top