Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 oktober 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Illutration of authors face

Jimmy (23) zit in het vierde jaar van de opleiding facility management. Hij woont in Den Haag op kamers, werkt daar als kok in een Spaans restaurant en reist dagelijks op-en-neer naar Rotterdam. Hij blogt over de dingen die hem opvallen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Recente blogs

Blog

Hé homootje, doe niet zo dom

Gepubliceerd: 11 February 2020 • Leestijd: 1 minuten en 7 seconden • Jimmy

Misschien heb jij het ook weleens gezegd als grap of omdat iemand iets sufs deed. ‘Doe niet zo gay’ is iets wat vaak genoeg gezegd wordt zonder bijbedoeling. Toch zorgt het er bij sommige jongeren voor dat ze zich onzeker voelen. 

Zelf heb ik het ook weleens gezegd, ‘homo, doe niet zo gay man’. Toch realiseer ik me dat het niet altijd even leuk is voor de ander. Misschien is deze persoon wel homoseksueel en weerhoudt het hem of haar er juist van om dit te durven uiten en zichzelf te zijn. Dat zou ik achteraf gezien best erg vinden.

Waarom worden de woorden gay, homo en pisnicht gebruikt in onze Nederlandse taal? Zelfs pisnicht wordt als een grappig woord gezien. Youp van ‘t Hek gebruikte het namelijk niet al te lange tijd geleden in zijn show. Paul de Leeuw zei er iets van, maar daar was lang niet iedereen het mee eens. Een mediadiscussie barste los waarin de pisnicht of het woord centraal stond. Volgens veel mensen moet je er juist om kunnen lachen, want we zeiken al zo veel over acceptatie en racisme in Nederland.

Toch ben ik nu van mening dat het voor veel jongeren die zich in de pubertijd begeven, helemaal niet leuk is dat we deze woorden maar gewoon te pas en te onpas gebruiken om iemand zwak en slap te noemen. Zijn homo’s dan zwak? Zijn homo’s slap? Kunnen we dan niks? En waarom zeggen we geen ‘hé hetero’ of ‘hé lesbi’?

Helaas heb ik het antwoord er niet op. Maar graag zou ik het anders zien, niet voor mij maar voor die andere jonge mensen met gevoelens voor hetzelfde geslacht die zich onzeker gaan voelen en helemaal niet meer zichzelf durven te zijn.

Misschien klinkt het gay (ahum), maar mijn oplossing is: wees jezelf en kwets geen anderen vanwege uiterlijk, geloof, religie, geaardheid, kleur of wat dan ook.

 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Hé homootje, doe niet zo dom

 1. Wat een inhoudloos artikel. Ik had toch wel meer inhoud verwacht dan een mening en een korte samenvatting van oud nieuws.

 2. Mooi stuk! Want zo lang dit soort (diskwalificerende) opmerkingen nog door veel mensen gedachtenloos worden gebezigd, kan het nooit “oud nieuws” zijn om het te adresseren!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top