Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 december 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Illutration of authors face

Jonnick is vierdejaars student aan de docentenopleiding maatschappijleer. Hij schrijft graag over problematiek die hij tegenkomt in het onderwijs, maar een lichter onderwerp op zijn tijd gaat hij niet uit de weg. Eerdere blogs van Jonnick lees je hier.

Recente blogs

Blog

Vanavond bij In2: Lekker ongenuanceerd door elkaar heen tetteren

Gepubliceerd: 19 November 2020 • Leestijd: 2 minuten en 23 seconden • Jonnick

Goedenavond beste kijker en welkom bij In2, de talkshow waarin wij moeilijke gesprekken op een objectieve manier voeren. Het moeilijke gesprek van vandaag: het geweld en de bedreigingen jegens leraren die cartoons in hun klaslokalen laten zien.

Om dit gesprek te voeren zijn vanavond in de studio aanwezig Fedde Zeikstra de partijleider van de coalitiepartij Bijbel Top (FZ) en Lodewijk-Barteljaap-Hendrikus XIV, auteur van het boek Plato: waarom Westerse Waarden de beste zijn (LBH). Uw gespreksleider is niemand minder dan onze eigen Leonie Smitjek, de meest spraakmakende presentatrice van dit moment (LS). Oh, en dan is er Meneer de Moslimman (MM), natuurlijk.

LS: Dan begin ik maar even bij U, Meneer de Moslimman. Keurt u bedreigingen en geweld die in de naam van uw geloof worden gepleegd, af?

MM: Ik keur geweld zeker af. Maar er is hier een groter gesprek dat wij moeten hebben. Veel moslims in Nederland vinden dit soort cartoons ook niet oké, maar die gaan niet over tot geweld of bedreigingen, en ik denk dat het tijd wordt dat we ons in het publieke deb-

LS: Keurt u geweld af, ja of nee?

MM: Nou, volgens mij zeg ik dat net. Ik keur geweld af, maar dit gesprek zou niet alleen moeten gaan over of aanstoot geven mag. Het zou ook moeten gaan over waarom aanstoot genomen wordt aan dit soort dingen. En dan moeten we kijk-

FZ: Geen gemaar, Meneer de Moslimman! Ik ben toevallig ook gelovig, dus ik weet hoe het is om te voelen dat uw geloof in de hoek wordt gedrukt, maar wij hebben U als afgezant van de moslimgemeenschap nodig om naast ons te staan om geweld af te keuren! Uw kritiek op de maatschappij kan later nog wel besproken worden.

MM: Ik ben bang dat als ik dat nu niet bespreekbaar maak dat iedereen wegkijkt als ik excuses aanbied namens een miljoen cultureel en etnisch diverse mensen in dit land die gewoon mee willen doen in de samenleving zonder raar te worden aangekek-

FZ: Ja maar dit is toch een probleem onder De Moslims?

MM: Het enige probleem dat ‘De Moslims’ gezamenlijk hebben is dat 13 procent van de Tweede Kamerleden het verbieden van ons geloof als voornaamste politiek doel hebben. Moskeeën werken nauw samen met buurtagenten en bieden hulp aan j-

LBH: Ik weet niet waarom niemand Meneer Moslimman in de reden valt. Hij is duidelijk niet op de hoogte van het feit dat de Nederlander tolerantie voor anderen in haar bloed heeft zitten en dat deze mystieke levensenergie enkel voor hen en andere Europeanen is weggelegd.

MM: Ik heb geen idee waar U het over heeft. Ik, mijn partner en mijn kinderen zijn in dit land geboren en getogen. Ik snap heus wel hoe de democratische rechtstaat werkt.

LBH: Wellicht, maar u heeft geen toegang tot die christelijk-joodse levensenergie van Henk en Ingrid, uw bloedlijn is er niet geschikt voor.

MM: Ik ga er maar even niet op in dat u wel heel open en bloot uw racisme op tafel legt.

LBH: Hoe durft u mij zo te beledigen, Meneer de Moslimman! U kunt geweld in naam van uw geloof niet eens afkeuren!

MM: Ik weet niet hoe vaak ik n-

LBH: Ik kap dit gesprek af, de moslim heeft zijn les geleerd. Hij begrijpt nu dat als hij in Nederland wil blijven dat hij net zoals de rest van Ons respect moet hebben voor meningsverschillen en andere identiteiten binnen Nederland. De boreale Nederlander kan weer met een gerust hart slapen

LS: Oh! Goed. Nou, na de reclame gaan wij met de heer Zeikstra praten over waarom een minister afkomstig uit zijn partij toestaat dat refo-scholen homoseksualiteit afkeuren en eisen dat ouders van leerlingen dat ook doen.

…Sorry, een momentje…

Ik krijg te horen dat hij de studio zojuist heeft verlaten.

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to Vanavond bij In2: Lekker ongenuanceerd door elkaar heen tetteren

 1. Ik heb het wel even gehad met de Nederlandse media. Wat een treurig zooitje.

 2. @Jonnick: Afgelopen jaar gaf de regering miljoenen euro’s extra aan de publieke omroep, de NOS/NTR in het bijzonder. Om aan te mogen schuiven bij discussieprogramma’s moet je een pro-regering geluid laten horen. Daarom zie je steeds de usual suspects bij praatprogramma’s. Een voorbeeld: Covid19. Je moet op zoek naar een tegengeluid van het regeringsbeleid, afkomstig van andere medici, virologen en intellectuelen (filosofen, antropologen, sociologen, etc.). Je vindt dit niet bij de mainstream media, maar je moet er naar op zoek. een kritisch tegengeluid kun je vinden op You Tube kanalen, in het bijzonder als Cafe Weltschmerz. Op deze manier vindt er geen discussie plaats tussen voor- en tegenstanders.

 3. Ik zal niet beweren dat NOS praatprogramma’s nu hoogstaande informatieve televisie is maar als je denkt dat iets als Cafe Weltschmerz een “kritisch” tegengeluid is begrijp je niet wat “kritisch” betekent. “Kritisch” betekent namelijk niet hetzelfde als “tegengeluid” (vandaar dat je ook twee woorden gebruikt) of “anti-regering” (in tegenstelling tot “pro-regering”, wat die twee termen dan ook moeten betekenen).

  Ik kende Cafe Weltschmertz niet dus ik heb het even opgezocht en kennelijk is dat een kanaal voor complotdenkers. Zo heb ik net tien minuten lang mijn brein voelen sterven terwijl iemand inhoudsloos en zonder enige vorm van bewijs over de 9/11 aanslagen roept dat “van het officiële verhaal volgens mij echt niets van deugt”, en dat is dan “kritiek”?

  Kritisch tegengeluid zou kritische vragen moeten stellen door onderzoek te doen naar feiten, niet wanneer feiten gepresenteerd worden roepen “Dat is een leugen want dat past niet bij wat ik wil geloven!” Daar is een andere term voor, niet “kritische vragen stellen” maar “gewenste antwoorden invullen”.

  Bonus puntje ironie in dit filmpje waar de presentator roept dat hij journalisten wil “dagvaarden”, ze “civiel” en “strafrechtelijk” wil vervolgen, en dit een baken van vrije meningsuiting zou moeten zijn waar we “kritisch tegengeluid” horen? Iemand die journalisten wil arresteren?

  Misschien moeten die figuren van Cafe Weltschmertz, in plaats van hun eigen echokamer gebruiken waarin ze de onderbuikgevoelens van hun achterban aanspreken met nietszeggende kreten, de discussie eens aangaan met met mensen in het eigen vakgebied. Als enige expert in een dergelijke omgeving verschijnt, verschijnt deze niet als expert maar als politicus.

  Als expert heeft deze persoon namelijk gefaald zijn mede-experts te overtuigen van zijn gelijk, wat in verreweg de meeste situaties betekent dat deze persoon er simpelweg naast zit. We zien dat er conclusies worden getrokken uit degelijke zaken, zoals onderzoeken en rechtszaken, waar de onderzoekers en rechters heel andere conclusies trokken.

  De oplossing? Presenteer je beweringen aan een groep ontevreden leken die de kennis niet hebben om te begrijpen wat er mis is met je redenering, en het volgende complot is geboren. Ik snap waarom dit kanaal “Weltschmertz” heet, het deed gewoon pijn om naar te kijken.

 4. JONgENS, DE maINStreAm mEdiA LAAT alleEN MAaR pRoPAGANdA VAN dE pEDo-REgerINg hoRen.
  iK ZeLf, eeN inTelleCtuEel, luISter aLlEEn NAAr laNGe franS En aLEX JoNEs.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top