Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Serge Feldmann is sinds 2011 decaan op locatie Museumpark en blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Jouw goede voornemen: de mentale schijf van vijf

Gepubliceerd: 6 January 2020 • Leestijd: 1 minuten en 24 seconden • Serge

Het mag weer: een intentie uitspreken over hoe jij je leven weer een beetje beter kunt maken. En in een wereld die soms letterlijk en figuurlijk aan de kook lijkt te zijn, moeten we nog beter het hoofd koel zien te houden. Maar hoe?

Psychiater Esther van Fenema formuleerde de mentale schijf van vijf. Vijf ingangen om in dit nieuwe jaar beter voor jezelf te zorgen. Dit zijn ze:

1 Beweeg voldoende
He, wat een bummer. Moet je jezelf toch weer inspannen! Maar wacht: het hoeft echt niet die sfeerloze sportschool te zijn met al die woest werkende lijven. Het is ook het kleine wandelingetje naar de supermarkt, even de trap in plaats van de lift en de fiets in plaats van de auto of het OV. Bewegen maakt gelukstofjes aan. Je lichaamseigen, volkomen legale drugslab.

2 Investeer in sociale contacten
En dan dus niet door driftig te gaan appen; écht contact. Je kunt bijvoorbeeld met jezelf afspreken dat je iedere week een vriend of vriendin uitnodigt om te komen eten. Klein netwerk? Vergroot het dan. Word lid van een club of vereniging gekoppeld aan een hobby. Sluit je aan bij het NMLK-netwerk (nieuwe mensen leren kennen) of word ergens vrijwilliger. Gezellig!

3 Praat over problemen
Als praten niet lukt met die sociale contacten, zoek het dan eens bij de voorzieningen die daarvoor bestaan: de huisarts, de studentendecaan, een familielid, een geestelijke, een therapeut of de verschillende specialistische fora op het gebied van bijvoorbeeld depressie of eenzaamheid. Praten lucht op en verbindt.

4 Reduceer je telefoongebruik
Het is inmiddels herhaaldelijk bewezen: te veel telefoongebruik is slecht voor ons. Het geeft stress, houdt ons wakker en isoleert ons. Om het nog maar niet te hebben over de fomo (fear of missing out) en onzekerheid die het socialemediagebruik veroorzaakt. Spreek bijvoorbeeld met je zelf vaste telefoonmomenten af – met een tijdslimiet – waarbuiten je hem niet gebruikt.

5 Plan voldoende rust in
Klopt: inkoppertje. Open deur. En tegelijk superlastig voor velen. Maar het zit hem al in de kleine pauzemomentjes tussen de bedrijven door. Even bewust vijf minuten rust pakken en van een kopje thee genieten. Even tien minuten wandelen. Even twee minuten diep ademhalen. Het past altijd wel ergens tussen!

Maar let op: de drie g’s liggen op de loer, genot, gemak en gewoonte. Die maken nieuw gedrag aanvankelijk lastig. Maar een doorzetter was je al, toch?

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top