Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 december 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Minister: ‘Hooguit twee jaar om Engelstalig onderwijs te verantwoorden’

Gepubliceerd: 30 November 2020 • Leestijd: 1 minuten en 23 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Engelstalige opleidingen moeten de meerwaarde van hun voertaal kunnen verdedigen. Lukt dat niet, dan mogen ze hoogstens twee jaar in het Engels doorgaan voordat ze naar het Nederlands moeten overschakelen.

Dat staat in een voorstel van minister Van Engelshoven (OCW) om de wet op de voertaal van het hoger onderwijs handen en voeten te geven. Het voorstel is nog niet naar de Tweede Kamer gestuurd. Het staat online voor een consultatie: iedereen mag er commentaar op geven.

Onderwijskeurmeester NVAO gaat toezicht houden op het Engelstalige onderwijs. Eens in de zes jaar moeten opleidingen zich laten toetsen door de NVAO. Dat is het moment dat ze ook moeten uitleggen waarom ze Engelstalig zijn.

Overschakelen

En als die uitleg niet goed genoeg is? Dan moeten ze weer overschakelen op het Nederlands. De NVAO kan wel besluiten tot een herkansing. Als opleidingen binnen hooguit twee jaar alsnog nut en noodzaak van hun voertaal kunnen aantonen, dan mogen ze op de oude voet verder.

Dat laatste heeft het kabinet bedacht om buitenlandse studenten te beschermen. Als hun opleiding plotsklaps in het Nederlands door moet, komen zij in de problemen.

Zo’n herkansing krijgen opleidingen wat de minister betreft als de verdediging van de opleiding ‘net niet voldoet’ en als het ‘reëel en haalbaar’ wordt geacht dat de opleiding alsnog de meerwaarde van anderstaligheid kan aantonen.

Van start

Voor nieuwe opleidingen ligt het anders. Zij mogen pas in het Engels lesgeven als ze kunnen uitleggen waarom dat een goed idee is. Eerder mogen ze niet van start, of alleen in het Nederlands.

De NVAO kan ook tussentijds haar toestemming intrekken, als de keurmeesters tot het inzicht komen dat een opleiding niet meer aan de voorwaarden voor ‘anderstalig’ onderwijs voldoet. Die moet dan in het Nederlands door of anders de deuren sluiten.

Het aantal Engelstalige opleidingen is met name in het wetenschappelijk onderwijs sterk gegroeid. Slechts 14 procent van alle wo-masteropleidingen is nog Nederlandstalig. Tien procent is deels Engels-, deels Nederlandstalig en ruim driekwart gaat volledig in het Engels.

Critici menen dat anderstalige opleidingen vooral buitenlandse studenten willen werven, terwijl de kwaliteit van het onderwijs eronder lijdt. Voorstanders houden staande dat ze studenten gewoon goed willen voorbereiden op een internationale wereld.

De internetconsultatie van het kabinet loopt tot 24 december.

Tekst: HOP

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Minister: ‘Hooguit twee jaar om Engelstalig onderwijs te verantwoorden’

  1. Dit gaat over opleidingen die volledig in het Engels worden aangeboden, wat bij economische opleidingen aan de universiteiten vaak het geval is, vaak om vooraanstaande hoogleraren en onderzoekers uit de VS aan te trekken, om hiermee hogerop in de Ranking-lijsten te komen. Hat gaat dus niet over het aanbieden van enkele vakken of programma’s / minoren in het Engels bij de HR. Op zich een goed punt, want naast prestige moet je jezelf ook wel afvragen of dit voor studenten die geen loopbaan in internationaal onderzoek ambiëren ook het beste is. Een gedeelte van je onderwijs in het Engels aanbieden is voor deze vakgebieden overigens wel noodzakelijk, want je leidt veelal op voor een internationaal beroep.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top