Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Fotoportret van Ismael

‘Studenten mochten extra bijlenen van de overheid, maar dat is helemaal geen compensatie’

Ismael Abu Ayyash is vierdejaars communicatie en voorzitter van de studentgeleding in de centrale medezeggenschapsraad (cmr). Het afgelopen jaar was pittig voor studenten, en hij vindt dat de politiek dat niet voldoende oppakt: ‘Eenmalig 550 euro voor vierdejaars is niet coulant, zeker niet in combinatie met het leenstelsel.’

‘Hectisch is het eerste woord dat mij te binnen schiet als ik terugdenk aan het afgelopen half jaar. Dat zal denk ik voor veel studenten gelden. Het grootste probleem was de structuurverandering; het online toetsen en overleggen bracht wat irritaties met zich mee. De motivatie kan daardoor wegvallen, en dat is denk ik het grootste struikelblok geweest voor veel studenten. En ik denk dat dit komend jaar nog steeds een probleem kan zijn voor bijvoorbeeld startende studenten.

‘Het is moeilijk om de hele dag je aandacht bij de laptop te houden.’

‘Gelukkig komen de eerstejaars wel fysiek bijeen, maar ik maak me wel een beetje zorgen om hen als ze nog steeds veel vanuit huis moeten doen. Als je van de middelbare school komt en je gaat naar zo’n grote instelling, dan wil je er ook echt kunnen zijn. Het is moeilijk om de hele dag je aandacht bij de laptop te houden, en het is extra makkelijk om je stil te houden als het even niet goed gaat. Er zijn daardoor hele groepen studenten die je niet ziet of hoort, en dat is lastig want die kan je dan ook moeilijk helpen.

‘Ik vind niet dat vanuit de politiek hiermee veel rekening wordt gehouden. Om studenten tegemoet te komen mochten ze bij wijze van compensatie extra bijlenen van de overheid. Maar dat is helemaal geen compensatie, dat is een lening. Ik vind dit symboolpolitiek.

‘Het leek erop dat haar bezoek vooral voor de bühne was …’

‘Ingrid van Engelshoven, de minister van onderwijs, was laatst voor een werkbezoek op de hogeschool. Het was de bedoeling dat we een diepgaande discussie zouden hebben en dat ik zou aangeven de ervaringen zijn binnen de opleiding vanuit mijn rol als “medezeggenschapper”. Maar dit kwam niet eens ter sprake. Dat viel best tegen. Vooraf werd wel bekendgemaakt dat er een tweede compensatie zou komen voor vierdejaarsstudenten, maar de details daarvan waren nog niet duidelijk. Het leek erop dat haar bezoek vooral voor de bühne was en een poging om alvast draagvlak te creëren.

‘Later werd bekend dat alle vierdejaarsstudenten met studievertraging eenmalig 550 euro kunnen krijgen. Dat is natuurlijk ook niet veel. En wat als je dit meemaakt in je eerste jaar? Dan kan het best zijn dat je een jaar vertraging oploopt, en dat kost je dan ongeveer tweeduizend euro. Ik vind daarom dat zij ook recht hebben op compensatie. Eenmalig 550 euro voor vierdejaars is niet coulant, zeker niet in combinatie met het leenstelsel.

‘Mijn eigen uitdaging was de afgelopen tijd om alle ballen in de lucht te houden.’

‘Mijn eigen uitdaging was de afgelopen tijd om alle ballen in de lucht te houden. Het raadswerk nam veel meer tijd in beslag door corona en ik heb ook nog eens twee ondernemingen. Dat was wel pittig. School viel daardoor wat weg, dus dat moet ik gaan inhalen.

‘Het belangrijkste wat ik als voorzitter heb geleerd is het belang van goede communicatie. Iemand als Ron Bormans is daar bijvoorbeeld erg goed in. Hij is extreem welbespraakt en daardoor bereikt hij ook makkelijker dingen en weet hij draagvlak te creëren. Mensen hebben sneller begrip voor je standpunt op het moment dat je goed en duidelijk communiceert.

‘Het belangrijkste wat ik als voorzitter heb geleerd is het belang van goede communicatie.’

‘Het was uiteindelijk een bewogen eerste jaar als voorzitter. Ik heb er veel van geleerd maar ik kan ook nog genoeg verbeteren, en hoop in de toekomst nog meer te kunnen betekenen voor de studenten. Daar ga ik na de zomer mee bezig.

‘Eerst ga ik op surfvakantie naar Zuid Frankrijk of Spanje. Voor de rest zal ik het druk hebben met de ondernemingen. Hopelijk hou ik genoeg tijd over om ook gewoon te kunnen genieten van de zomer, zodat ik energie kan verzamelen voor het komend schooljaar.’

Tekst: Wietse Pottjewijd
Foto: Via Ismael Abu Ayyash

Ken jij of ben jij iemand die met zijn/haar verhaal op Humans of HR thuishoort? Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl om een afspraak te maken.
Gepubliceerd: 17 July 2020 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top