Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Corstin Dieterich is hogeschooldocent social work en (mede-)voorzitter van de medezeggenschap van ISO. Hij heeft zo zijn eigen gedachten over wat hij ziet en hoort op school. Die deelt hij in dit blog.
Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Taboes zijn er (meestal) niet om doorbroken te worden

Gepubliceerd: 10 March 2020 • Leestijd: 1 minuten en 38 seconden • Corstin

In het sociale domein (het vakgebied waar ik docent ben) wordt soms gezegd dat je een probleem bespreekbaar moet maken om het op te kunnen lossen. Dat is natuurlijk waar, maar het lijkt soms alsof gedacht wordt dat het praten het probleem vanzelf zal laten verdwijnen.

Als je zou willen, dan kun je bijna elke dag naar een conferentie waar brainstormsessies worden gehouden over hardnekkige sociale problemen. Er is natuurlijk niets mis met conferenties, maar mij bekruipt soms toch het gevoel dat we het punt voorbij zijn waar dit soort zaken niet nóg bespreekbaarder gemaakt kan worden.

Openheid, transparantie en het doorbreken van taboes lijken op zichzelf een sociale norm te zijn geworden, maar waar leidt dat eigenlijk allemaal toe?

In de media zijn de laatste tijd nogal wat bekende Nederlanders te zien die open willen zijn over hun eigen (soms vermeende) stoornis of verleden. Daar zitten indrukwekkende verhalen bij waar we veel van kunnen leren. Maar soms wordt die openheid gepresenteerd alsof er een revolutie plaatsvindt. Dat is niet altijd wat degene die een boekje opendoet over zichzelf bedoelt, maar zo wordt het dan opgevat door het publiek.

Toen Matthijs van Nieuwkerk en Erik Scherder onlangs in DWDD een boekje opendeden over hun angsten, werd op social media gezegd hoe goed het was dat dit taboe nu eindelijk eens doorbroken werd. In werkelijkheid werd er natuurlijk helemaal geen taboe doorbroken.

Een echt taboe is juist iets waar niet over gesproken mag worden. En als dat dan toch gebeurt, dan roept dat altijd controverse op. Dan staat de meerderheid van de mensen juist níet te juichen en vaak is daar een goede reden voor. Als Erik en Matthijs zouden vertellen dat zij het leuk vinden om zo nu en dan in het weekend een nest jonge katjes dood te knuppelen, dan zouden ze een stuk minder bijval krijgen.

Wat Van Nieuwkerk en Scherder doen is dan ook geen taboe doorbreken, maar meedeinen op een maatschappelijke trend waarin praten over persoonlijke zaken een doel op zich lijkt te zijn geworden.

Natuurlijk is het fijn om je niet te hoeven schamen als je een angststoornis hebt. Dan is het fijn om te weten dat er ook anderen zijn die ermee te maken hebben. Maar de huidige transparantie heeft ook wat minder mooie kanten. Mag je ook nog iets voor jezelf houden, of mag je alleen eigenaardig zijn als je daar ook volledig transparant over bent?

Als je wil leren omgaan met je eigen eigenaardigheden, dan heb je het nodig om voor jezelf te kunnen bepalen wat je deelt met anderen en wat je voor jezelf houdt. Een samenleving waarin de norm heerst dat je open moet zijn, maakt dat moeilijker. En dat lost niets op.

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Taboes zijn er (meestal) niet om doorbroken te worden

 1. Hoe zou je terughoudendheid in dit verband noemen? Bescheidenheid? Hoge waardering voor privacy (‘wat van mij is en niemand iets mee te maken heeft’)?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top