Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Femke Meijboom is tweedejaars student crossmediale communicatie aan de Rotterdam Academy (RAC). Ze is al sinds de brugklas gedreven bezig met schrijven en doet dat voor Profielen onder meer over lifestyle en het studentenleven.

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Uit huis, thuis blijven wonen? Go limbo!

Gepubliceerd: 4 February 2020 • Leestijd: 1 minuten en 45 seconden • Femke

Te vaak hoor ik dat ik ‘binnenkort uit huis ga’. Het is maar een grapje, maar ondertussen voelt het steeds meer als een duw naar de deur.

Oké, ik ben inderdaad al 22, maar ik zit goed waar ik nu zit. En nee, dat is niet omdat hier de was voor mij gedaan wordt of dat het eten altijd klaarstaat. Dat laatste regel ik al zelf. Voor mij is de stap om op mezelf te gaan wonen gewoon nog te groot – ik wil niet weg waar ik zit, ik voel me veilig waar ik nu ben. Herken je dit? Dan heb je misschien iets aan mijn tips.

Omdat het me niet lekker zat, elke keer die vraag wanneer ik uit huis zou gaan, werd het tijd voor een gesprek met mijn moeder. En in dat gesprek kwamen we tot de conclusie dat er meer opties zijn dan óf helemaal zelfstandig worden óf helemaal verzorgd thuis blijven wonen: de limbo-oplossing. Wij kwamen op deze twee opties uit.

1. Kostgeld

Hoe ouderwets klinkt dat? Toen mijn moeder dit idee opperde, heb ik haar toegelachen. Kostgeld? Dat is iets van ver voor mijn tijd, misschien zelfs wel uit de tijd van mijn oma! Toch is het best logisch. Het heeft wat weg van op kamers gaan, alleen in dit geval betaal voor je kamer in je ouderlijk huis. Waar alsnog de was gedaan wordt, maar nu draag je je steentje bij. Een goede stap op weg naar meer onafhankelijkheid.

2. Meer meehelpen in het huishouden

Omdat ik kostgeld betalen best een gek idee vond, gaf mijn moeder me nog een optie: als ik een keer per maand een schoonmaakhulp betaalde en de rest van de tijd zelf de badkamer bij zou houden, vond zij dat ook een goede eerste stap. Maar juist het idee dat ik geld aan hulp moest uitgeven, zette me ertoe aan om zelf meer uit te voeren in en rondom het huis. Ik vouw nu bijvoorbeeld de was op en ik pak vaker de stofzuiger om het hele huis te doen – in plaats van alleen mijn eigen slaapkamer.

Zo maakt mijn moeder me, ondanks dat ik nog thuis woon, toch een beetje zelfstandiger. Ja, het zelfstandige leven op kamers trekt ook wel aan me, maar thuis kunnen blijven, waar ik alles en iedereen om me heen heb, weegt zwaarder.

Misschien helpt het jou, als je ook steeds moet aanhoren dat je ‘binnenkort op kamers gaat’. Praat met je ouders, en kom met een goed plan, waaruit blijkt dat het je niet gaat om ‘lekker lui alles voor je te laten doen’. Dat je echt wel zelfstandiger wilt worden, maar niet meteen in een keer. Soms helpt het springen in het diepe, soms ook niet. En dan is limbo is een perfecte optie.

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top