Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 oktober 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Illutration of authors face

Okke de Jong is hogeschooldocent en coördinator van het Excellentieprogramma van de Rotterdam Academy. Hij schrijft graag over zijn studenten, de vele facetten van het docentschap en zichzelf. Eerdere blogs van Okke vind je hier. 

Recente blogs

Blog

Uwe excellentie, ik klaag u aan

Gepubliceerd: 19 May 2020 • Leestijd: 1 minuten en 23 seconden • Okke

De instroom op hogescholen daalt met 9,5 procent, waardoor we dus ook minder geld krijgen. En in tijden van crisis schieten overheden vaak in een kramp. Een kramp van bezuinigingen.

Collega’s zonder vast contract verkeren in onzekerheid of hun contract wordt verlengd. Pas na lang zeuren worden er laptops uitgedeeld, essentieel voor digitaal onderwijs. Sinds 16 maart is het overwerk structureel geworden, maar worden overuren niet uitbetaald, vanaf schaal 11. Er is zelfs een gerede kans dat de zomervakantie wordt ingekort, omdat we het curriculum om moeten gaan zetten naar digitaal. En die gemiste vakantiedagen, die we zo goed kunnen gebruiken nu privé en professioneel zo door elkaar heen lopen? Nee, die krijgen we natuurlijk niet uitbetaald.

We werken ons kapot, maar toch kunnen we onze studenten niet het onderwijs bieden dat ze verdienen. Ze raken steeds meer gedemotiveerd, net als hun docenten. Het is al twee maanden alle hens aan dek. En hoogstwaarschijnlijk blijft dat de komende maanden zo, want de werkdruk wordt dus echt niet lager met 9,5 procent minder instroom. Al helemaal niet als we in gesplitste klassen les moeten gaan geven.

Dit is juist de tijd dat we moeten investeren, in plaats van bezuinigen. In het aannemen van nieuwe collega’s om de werkdruk te verlagen. In het uitbreiden van onze digitale expertise. In het werven van studenten. In het (nog) aantrekkelijker maken van ons onderwijs. In onderzoek naar de effecten van virtueel onderwijs. Of desnoods in het huren van meer onderwijsruimte, zodat we fysiek 1,5-meteronderwijs kunnen gaan geven. Het is geen tijd voor zuinige grutters, maar voor bevlogen visionairs.

Hoe vreemd is het dat de KLM (35.000 werknemers) met miljarden euro’s overeind wordt gehouden, maar dat er plannen zijn om op het hoger onderwijs (100.000 werknemers) 5 miljard te bezuinigen (Lotte Jensen, de Volkskrant, 12 mei)? Wat is nou waardevoller? Een investering in CO2-uitstotende Boeings vol proleten die voor een habbekrats naar een overvol strand willen vliegen, om zich daar laveloos te zuipen? Of een investering in de toekomst van onze jeugd? Een investering die zich in tienvoud terugbetaalt, qua welzijn, belastinginkomsten en kenniseconomie?

Wopke Hoekstra, uwe excellentie, ik klaag u aan. Als u toch zulke diepe zakken heeft, leeg ze dan in het onderwijs. En schiet een beetje op, want het gaat niet goed hier.

 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to Uwe excellentie, ik klaag u aan

 1. Ik denk dat u beter Christine Lagarde aan kunt klagen en helaas PVV of FvD moet gaan stemmen.

 2. Tja, hier zit een pijnpuntje. Helemaal nadat ik gisteren las, dat de topman van KLM/Air France tóch een bonus krijgt van 8 ton. Echt, bij de wilde binatangs af.

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top

%d bloggers like this: