Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 januari 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Illutration of authors face

Serge Feldmann is sinds 2011 decaan op locatie Museumpark en blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Recente blogs

Blog

Van FOMO naar JOMO of GOMO

Gepubliceerd: 2 June 2020 • Leestijd: 1 minuten en 27 seconden • Serge

De nieuwe woorden vliegen je sinds de coronacrisis om de oren. Hoestschaamte, coronakapsel, anderhalvemetersamenleving (leuk voor galgje), drive-by-uitvaart, quarantinderen; het zijn er inmiddels zo’n 700. En daar komen er twee bij: JOMO en GOMO.

Sommige problemen lossen zich door de coronacrisis acuut op. Dat geldt bijvoorbeeld voor FOMO (Fear Of Missing Out). Alle feestjes, festivals, horeca, vakanties en borrels zijn verboden: niets meer dat gemist kan worden. Maar waar het ene verschijnsel verdwijnt, ontstaat ruimte voor het nieuwe.

Sommige studenten waar ik mij voor de coronacrisis zorgen om maakte, blijken het nu heel goed te doen. Ze voelen zich beter, hebben minder stress, ervaren meer grip op het leven, overzicht en rust. Ze durven het bijna niet hardop te zeggen, maar het mag nog wel even zo blijven. Deze studenten lijden aan JOMO: Joy Of Missing Out. De druk die is weggevallen om ieder weekend te moeten feesten en ieder festival te bezoeken, en het vaker alleen en thuis zijn bevalt eigenlijk prima. Temeer omdat je het niet (meer) hoeft te verdedigen of uit te leggen.

Een andere groep, de studenten die ik voor de coronacrisis niet kende of zag, merkt dat er ontwenningsverschijnselen optreden. Irritatie, verveling, futloosheid, demotivatie, uitstelgedrag. Alsof het leven zijn zin niet meer heeft. Deze groep lijdt aan GOMO: Grief Of Missing Out. Zonder de prikkels, de adrenaline, de opwinding en het avontuur is het alsof hun vlammetje langzaam uitdooft. Een zekere ‘sense of belonging’ verdwijnt. Feitelijk is dat niet zo. We belongen in deze tijd juist meer dan ooit! Iedereen zit in de zelfde situatie. Maar de beleving is die van alleen, eenzaam, zonder doel en uitdaging. Voor deze groep kan het helpen om enerzijds actief (virtueel) contact te blijven zoeken en vooral nieuwe (kleine en grote) dingen te gaan doen of proberen. Mijn nieuwe ding is suppen, dus het komt goed met mij.

Want zelf zit ik ergens in het midden. Mijn mate van FOMO was al stukken minder toen ik Facebook en Instagram aan de kant zette. Ik mis de spontaniteit van afspreken met mensen, een hapje gaan eten, filmpje pakken, terrasje doen, theater. Maar ik kan nog best zonder. Waar ik niet zonder kan zijn de dynamiek, het lawaai, de reuring en het lief en leed van de studenten en collega’s in real life. Mijn werkelijke grief zit hem in het missen van het werk zoals het was.

 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Van FOMO naar JOMO of GOMO

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top