Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 januari 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Illutration of authors face

Sanne Groen (21) is tweedejaars student crossmediale communicatie aan de Rotterdam Academy. Ze schrijft voor Profielen over alles waar zij van *aan* gaat.

Recente blogs

Blog

Als achtjarige nam ik graag wat extra vakantiedagen op

Gepubliceerd: 7 January 2021 • Leestijd: 1 minuten en 31 seconden • Sanne

Vroeger deed ik weleens alsof ik ziek was (soms wat ongeloofwaardig, sorry mam). Griep, verkouden, gewoon niet lekker. Oftewel: ik heb geen zin in school en blijf liever thuis op de bank met mijn dekbed voor de televisie liggen.

Heel soms speelde ik dit zo goed dat ik ook echt thuis mocht blijven. Natuurlijk was ik zo’n twee keer per jaar ook echt ziek, maar als achtjarige nam ik graag wat extra vakantiedagen op.

Blijkbaar heb ik iets teveel vakantiedagen opgenomen in mijn basisschooltijd, waardoor ik nu (van het universum?) vaak een aantal dagen van mijn vakantie moet inleveren.

Afgelopen kerstvakantie was het weer raak. Op 22 december werd ik in lichte paniek wakker. Keelpijn, hoesten, hoofdpijn. En dat anderhalve week lang. Corona sloot ik gelukkig uit met een negatieve test, maar karma sluit ik niet uit. Zoveel extra vakantiedagen heb ik vroeger toch niet opgenomen?

Misschien denk je nu: ‘San, doe niet zo gek, het is het seizoen om kou te vatten of griep te krijgen én corona spookt rond’. Dat ben ik met je eens, maar waarom heb ik hier dan ook aan het begin van de zomervakantie last van?

Ooit gehoord van vrijetijdsziekte? Nee, ik ook niet. Totdat ik er klaar mee was dat ik altijd na een drukkere periode of in de vakantie instort. Ad Vingerhoets, hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg, zegt dat het eraan ligt dat ons lichaam gewend raakt aan het aanmaken van een stressstofje, zonder dat je in deze stressmodus zit. Wanneer je tijdens een vakantie écht gaat ontspannen, word je sneller ziek.

Dit klinkt mij niet gek in de oren. Ik maak mij snel zorgen om dingen waar anderen zich waarschijnlijk minder zorgen om maken. Dit kost energie en het kan zijn dat mijn lichaam hier inderdaad gewend aan raakt.

De oplossing? Meer balans tussen drukke periodes en ontspanning. Voor mij zou een weekplanning kunnen helpen, zodat ik niet last minute mijn zondagavond in complete stress achter de laptop spendeer. Ook zou het moeten helpen om tijdens de vakantie zoveel mogelijk m’n normale ritme aan te houden. Je weet wel, dat ritme waarbij je niet aan een kerstkransjes-dieet zit en elke dag tot tien uur uitslaapt. Zo hoeft je lichaam niet te veel te veranderen in een korte periode als een vakantie.

Hopelijk heb ik met het ziek-zijn mijn extra opgenomen vakantiedagen uit mijn jeugd inmiddels wel gecompenseerd. Met daarbij opgeteld mijn betere planning en balans hoop ik dit jaar van elke vakantiedag te kunnen genieten.

 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Als achtjarige nam ik graag wat extra vakantiedagen op

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top