Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 maart 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Illutration of authors face

Serge Feldmann is sinds 2011 decaan op locatie Museumpark en blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Recente blogs

Blog

Does ff jezelf overtreffen?

Gepubliceerd: 25 January 2021 • Leestijd: 1 minuten en 28 seconden • Serge

Ik vind het een spannende tijd. Lontjes zijn kort of gewoon verdwenen. Een deel van de bevolking is in een soort parallel universum gaan leven, en in ieder gemoed ontstaan haarscheurtjes, barsten of enorme sinkholes. Redden we het tot de zomer?

De zomer, ja. Eerst wees een OMT-lid die ook een paar minutes of fame wilde er al op dat de lockdown makkelijk tot april kan gaan duren. Daar deed Diederik Gommers (onze nationale Corona Knuffelbeer) toen nog een schepje bovenop tijdens een van zijn dagelijkse momentjes bij een Talkshow. De Britten wilden na de Brexit ook een eigen coronavirus, en dat is gelukt. Nu nóg besmettelijker en ook in Nederland verkrijgbaar!

En zo kleurt het gemoed steeds verder van vijftig tinten grijs, naar gitzwart. Dat zie je ook terug in Teams. Ik gaf de afgelopen week een paar keer online voorlichting aan een paar klassen over de dienstverlening van de afdeling Studentenwelzijn. Soms moet een docent zijn les afsteken tegen een mozaïek van driekwart zwarte schermpjes!

Men weet van mij dat ik de slogan ‘overtref jezelf’ verschrikkelijk vind. Maar ik kom er speciaal voor deze situatie op terug. Overtref jezelf door je bed uit te komen, iets te doen aan zelfzorg en dan wat respect te tonen en gewoon je camera aan te zetten. Niet alleen voor je docent die toch al ontzettend baalt dat hij zijn vak op deze manier moet geven. Ook voor jezelf en je klasgenoten.

Je hebt het zwaar. Dat hoef je ook niet te verbergen. Sterker nog: liever niet! Laat jezelf gewoon zien. Het helpt jou maar ook je docent en je medestudenten. Gedeelde smart, dat. Momenteel spreek ik dagelijks meerdere studenten die denken in hun eentje alle motivatie kwijt te zijn. En gevraagd naar wat zou helpen aangeven: samen studeren. Het enige dat ze nog te doen hebben is de vraag stellen aan die ene of meerdere klasgenoten. Inderdaad: jezelf even kwetsbaar opstellen. FF jezelf overtreffen, maar dan met een net even ander accent. Overtref je ego.

We zijn het allemaal zat, we hebben het allemaal zwaar. We moeten allemaal nog even volhouden. Maar ‘zing, vecht huil, bid, lach, werk en zet je camera aan!’ Je inspireert er je docent, je klasgenoten en jezelf mee. En dat kan dan weer de eerste aanzet zijn voor je gemoed in de beweging omhoog. Dat is de enige goede, gezonde en juiste interpretatie van de slogan: ‘overtref jezelf.’

Schrijf je in voor onze wekelijks nieuwsbrief!

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top