Blog Menno: Taal maakt nog meer kapot dan geweld
Blog van MennoGepubliceerd: 5 days ago
‘Een kwart van de studenten in NL is levensmoe!’, en: ‘Helft van alle studenten heeft psychische problemen!’, kopten veel media recent. Aanleiding was een grootschalig, landelijk onderzoek door het Trimbos Instituut en het RIVM. Maar beste student, er is niets mis met je.
Nagenoeg ieder bekend mediakanaal bedient zich in deze oververhitte tijd van dit soort koppen. Zelfs een NOS Journaal. Maar waar de onderzoekers zelf zorgvuldig de resultaten toelichten en nuanceren, vindt dat nauwelijks of geen aftrek bij diezelfde media. Het effect? Een beeld dat geen recht doet aan de realiteit, laat staan dat het helpt bij het vinden van duurzame oplossingen.
Wat zijn dan die nuances? Allereerst is een dergelijk onderzoek nooit eerder uitgevoerd en herhaald. Er is dus geen vergelijking mogelijk en we weten nog niet wat het normaal is. Daarnaast werd het onderzoek in de derde coronagolf afgenomen; een zeer specifieke, afwijkende context die zeker van invloed was. Ook merken de onderzoekers op dat er een reële kans bestaat dat vooral studenten met reeds bestaande mentale klachten mee deden aan de enquête die door 11,7 procent (28.442 studenten) van de aangeschreven 283.868 studenten werd ingevuld.
26 procent van de studenten zou levensmoe zijn. Dit werd onderzocht met de vraag of de student de afgelopen vier weken de wens heeft gehad dood te zijn of te gaan slapen en nooit meer wakker te worden. Van de 26 procent die dit beaamt, dacht 14 procent dit af en toe, 7 procent soms en 4 procent meestal. Gedachten over de dood zijn echter niet vreemd. En je hoeft er al helemaal niet direct van te schrikken. In de context waarin we nu leven, maar ook als onherroepelijk feit (we gaan een keer dood) zijn deze gedachten begrijpelijk. Het blijkt vaak een behoefte aan rust en gelukkig zelden de wens werkelijk dood te gaan of te zijn. Maar, als het voor jou dagelijkse kost is en je bent plannen aan het maken: zoek hulp!*
Van de 51 procent studenten die aangeeft psychische problemen te ondervinden, zijn die voor 39 procent licht/matig en 12 procent ernstig. Wederom: gezien de huidige situatie niet verwonderlijk. Sterker nog: het zou eerder vreemd zijn als dat je helemaal niets doet! Het is een moeilijke tijd, je zit in een ingewikkelde levensfase. Het is oké dat je (soms) somber bent, bang, onzeker. Het hoort er bij. Laat het toe, weet dat je dit deelt met vele duizenden en geef het een stem of uitlaatklep.
Is er (meer) hulp en ondersteuning nodig en wenselijk? ja! Maar vooral om te leren surfen op de onvermijdelijke golven. Ontwikkeling van veerkracht en preventie is nu en straks het belangrijkste speerpunt voor studentenwelzijn. Ook dat was een belangrijke conclusie van het onderzoek.
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Mooi stuk Serge! Laat je niet gek maken 😉